Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Martin: Exprimátor už nešéfoval, ale zmluvy podpisoval

MARTIN - Exprimátor Martina Stanislav Bernát protiprávne podpisoval začiatkom roka za mesto zmluvy v miliónových sumách, hoci v tom čase už na radnici nešéfoval.

Oznámil to dnes primátor Andrej Hrnčiar, ktorý podobne ako jeho predchodca kandidoval ako nezávislý. Radnica zvažuje ďalšie právne kroky. Bernát dodatočné podpisovanie pripustil.

Dodatočne podpísané zmluvy sa týkali rekonštrukcie zimného štadióna, ktorá sa počas minulého volebného obdobia robila i bez stavebného povolenia. "Bývalý primátor v rozpore so zákonom a v rozpore s rozpočtovými pravidlami mesta Martin zaväzoval nové vedenie mesta zmluvami, ktoré kladú nárok na rozpočet vo výške niekoľkých desiatok miliónov korún. Problém je, že zmluvy podpisoval v roku 2007, keď už nebol dávno primátorom," povedal novinárom Hrnčiar.

Po svojom úspechu v decembrových komunálnych voľbách nechal urobiť v januári revíziu zmlúv a vtedy sa dokumenty dodatočne podpísané Bernátom údajne ešte nenašli. Objavili sa vraj až v priebehu tohto mesiaca.

"Bolo nám divné, že zmluvy neboli zaevidované. Bola tam zlá pečiatka i číslo účtu," spresnil primátor. Do dodatočného podpisovania zmlúv sa vraj zaplietli i niekoľkí pracovníci mestského úradu, ktorí poskytli pečiatku. Bola to však pečiatka stavebného úradu, ktorá sa pod takéto dokumenty nedáva.

Hrnčiar chce počkať na stanovisko právneho odboru na mestskom úrade a potom zváži ďalšie kroky. Nevylúčil, že podá trestné oznámenie.

Bernát novinárom tvrdil, že podľa neho je všetko v poriadku. Po opakovaných otázkach zástupcov médií pripustil, že niektoré zmluvy mohol podpísať až po opustení primátorského kresla.

Dodatočné podpisovanie zmlúv potvrdil i Vladimír Polakovič, ktorého dnes poslanci mestského zastupiteľstva odvolali z funkcie riaditeľa Správy športových zariadení. Podľa niektorých informácií mal dokonca celú akciu zorganizovať. "Nič som nemanažoval. Bol som len požiadaný, aby som urobil nejaký krok, aby sa veci dali papierovo do poriadku," pripustil.

Hrnčiar tiež upozornil, že na zimnom štadióne boli počas uplynulého volebného obdobia urobené stavebné práce za necelých 30 miliónov korún napriek tomu, že na ne neboli vyčlenené prostriedky z mestského rozpočtu. Bernát naznačil, že išlo o dodávateľský úver, ktorý sa mal časom splatiť napríklad z predaja mestských pozemkov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu