Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Mikolaj: Únik častí maturitných testov prešetruje polícia

Minister školstva Ján Mikolaj
Minister školstva Ján Mikolaj

BRATISLAVA - Minister školstva Ján Mikolaj dnes potvrdil, že približne 30 až 40 percent maturitného testu z angličtiny úroveň B unikla. Štátny pedagogický ústav preto podá trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

Dnešné zasadnutie Ústrednej maturitnej komisie rozhodlo, že nie je potrebné zrušiť alebo preložiť externú časť maturitnej skúšky. Minister školstva povedal, že na internete sa objavovali "desiatky až stovky rôznych informácií, ale ani jedna nie je identická s testovými úlohami". Podľa neho žiaci sa k testom nedostali.

Študenti píšu maturitné testy napriek úniku


BRATISLAVA - Dnešná celoštátna maturita z anglického jazyka napriek prezradeniu časti testov pokračuje podľa pôvodného plánu. K študentom sa totiž informácie v predstihu nedostali, povedal novinárom minister školstva Ján Mikolaj. Potvrdil však, že neúplná časť testov, ktoré sa vraj v sobotu našli pred jedným z bratislavských obchodných domov, obsahuje 30 až 40 percent správnych zadaní z ľahšej B úrovne angličtiny.

"K študentom sa nič nedostalo, nemáme dôvod robiť paniku," vyhlásil minister. Ani nájdené testy by podľa neho študentom nepomohli, pretože im chýbala disketa so znením úloh. "Pokiaľ nemáte text, neviete čo máte vyplniť," dodal Mikolaj. Prípad podľa neho prešetruje polícia. Až po ukončení vyšetrovania ministerstvo zverejní prípadné postihy, ktoré vinníkom hrozia.

Testy pravdepodobne neprezradili školy, ani krajské školské úrady, ktoré ich v pondelok školám odovzdávali. Nikto totiž nehlásil, že by obálka s testami bola poškodená, povedal minister. Prezradiť ich podľa Ľubomíra Pajtinku zo Štátneho pedagogického ústavu (ŠPÚ), ktorý testy pripravil, zrejme nemohli ani brigádnici pracujúci so zásielkami testov. Tí totiž mali prístup už len k zabaleným zadaniam.

Tohtoročný test deviatakov základných škôl Monitor a externú maturitu však podľa Pajtinku sprevádza príliš veľa náhod. Narážal tým na to, že obe skúšky sa údajne v predstihu dostali na verejnosť. V prípade testovania deviatakov však ministerstvo únik zadaní nepotvrdilo.

O úniku časti testov z anglickej písomnej maturity dnes informovali denníky Hospodárske noviny a Pravda. Novinám sa ozval nálezca, ktorý podľa nich nechcel zverejniť svoju totožnosť. Na médiá sa vraj kontaktoval prostredníctvom niekdajšej hovorkyni predchádzajúceho ministra školstva Martina Fronca Moniky Murovej.

Súčasný opozičný poslanec Fronc patrí medzi Mikolajových kritikov a vyčítal mu aj to, že minister údajne zmiernil bezpečnostné opatrenia pri zabezpečení maturít. Mikolaj nedávno presadil, aby externá maturita už nebola v zozname utajovaných skutočností. Pajtinka však akékoľvek zmiernenie bezpečnostných pravidiel odmietol. Ani v čase platnosti podľa neho režim utajovaných skutočností na ŠPÚ nenadobudol účinnosť.

Na slovenských stredných školách v tomto roku maturuje viac ako 64.000 študentov. Ich písomné skúšky sa začali v pondelok maturitou zo slovenského jazyka, pokračujú testami z cudzích jazykov a matematiky. Ústne maturity by mali byť na väčšine škôl v máji.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu