Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Majitelia pozemkov pri automobilke Kia tvrdia, že vláda stále nesplnila sľub

Fabrika Kia v Tepličke nad Váhom funguje v plnej prevádzke, niektorí majitelia však ešte stále nedostali za pozemky peniaze.
Fabrika Kia v Tepličke nad Váhom funguje v plnej prevádzke, niektorí majitelia však ešte stále nedostali za pozemky peniaze.

TEPLIČKA NAD VÁHOM - Ťahanice okolo pozemkov pre automobilku Kia sa stále neskončili! Bývalí majitelia nehnuteľností tvrdia, že doteraz nevideli ani korunu z doplatku 63 mil. Sk, ktorý schválila vláda v októbri 2006. Sú ochotní čakať na peniaze ešte mesiac, potom sú rozhodnutí blokovať prístupovú cestu k automobilke!

Ani tri roky po veľkolepom oznámení investície kórejskej automobilky Kia na severe Slovenska nie je ešte vyrovnaný výkup všetkých priľahlých pozemkov. Ešte v októbri Ficova vláda sľúbila doplatiť dokopy 63 miliónov korún tým majiteľom, ktorým sa na začiatku zaplatilo za štvorcový meter „iba“ 140 Sk. Vďaka tomuto kroku mali všetci majitelia byť zrovnoprávnení a dostať sľubovaných 350 korún za štvorcový meter. Niektorí majitelia sa však ozývajú, že doteraz nevideli zo sľúbeného doplatku ani korunu!

Problém sa týka viac ako dvesto ľudí, ktorí už rok majú v rukách súhlasné vyjadrenie o nároku na vyplatenie sumy zo Slovenského pozemkového fondu (SPF) a dnes im dochádza trpezlivosť. „Už máme toho plné zuby! Plnej sumy sme sa dodnes nedočkali! Ak sa situácia do mesiaca nezmení a nedostaneme to, čo nám patrí, sme odhodlaní zablokovať prístupovú cestu do automobilky! Kamióny nech si idú kadiaľ chcú,“ rozhorčene vraví Helena Adamčíková (59). Dodala, že ak ani to nepomôže, budú sa sťažovať až v Štrasburgu. Majitelia pozemkov sa obracajú so žiadosťou aj na premiéra Roberta Fica. „Prosíme pána premiéra, aby nám v tejto veci pomohol,“ hovorí Kamila Jurčová (61). Slovenský pozemkový fond nám do včerajšej uzávierky neposkytol reakciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu