Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Česi spustili novú kampaň proti ruskej propagande: A čo Slováci? Počúvajú radšej Borisa Kollára

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Česi sú zase o krok popredu. V utorok ohlásili vznik nového mediálno-náučného projektu, ktorý má odhaľovať ruskú propagandu. Pomocou neho môžu učitelia svojim žiakom ukázať a naučiť ich, ako sa brániť nebezpečnej ruskej propagande. Čo na túto iniciatívu hovorí slovenské ministerstvo školstva?

Desiatky internetových stránok, najmä na Facebooku, stovky tisíc čitateľov a nespočet bludov, ktoré prúdia internetom a riadi Kremeľ majú za cieľ jedno - šíriť ruskú propagandu. Práve preto je dnes nesmierne dôležité kritické myslenie.

Česi na túto hrozbu reagujú a spúšťajú nový projekt, ktorý má odhaliť ruskú propagandu. V rámci projektu Člověka v tísni si môžu učitelia vybrať na webe Jeden svět na školách jednu z piatich tém týkajúcej sa ruskej propagandy a učiť ju žiakov na stredných školách, informuje český portál echo24.cz.

Päť okruhov zahŕňa témy ako ruská anexia Krymu, propaganda ruskej televízie RT, rusko-ukrajinská informačná vojna, prejavy ruskej propagandy v Česku či porovnávanie okupácie Varšavskej zmluvy v Československu v roku 1968 so súčasnou Ukrajinou.

Ukážka klipu

"Cieľom propagandy nemusí byť vždy presvedčiť o "svojej pravde", ale aj dehonestovať, pošpiniť či aspoň nahlodať pozície opačného názorového spektra. To je zrejmé aj na súčasnej ruskej propagande, ktorá výrazne zosilnela v súvislosti s konfliktom na Ukrajine. Zameriava sa predovšetkým na spochybňovanie pozícií svojich oponentov. Nejde jej o to, aby presadila svoju verziu, ale skôr o to navodiť dojem, že všetky verzie sú možné a že pravda neexistuje. Cielia na diskreditáciu západných masových médií, politických elít i západných hodnôt všeobecne," píšu organizátori kampane na svojich stránkach.

Túto iniciatívu, ktorú spustili iba utorok, napadol ihneď proruský propagandistický web Aeronet. Ten napísal, že organizácia Člověk v tísni spolupracuje s Američanmi a dokonca predstavuje pre Česko bezpečnostnú hrozbu.

Čo na to slovenské ministerstvo školstva?

Topky sa obrátili s otázkami ohľadom novej iniciatívy Človeka v tísni na slovenské ministerstvo školstva. "Ministerstvo školstva (ŠPÚ) v súčasnosti neplánuje povinné zavádzanie aktivít, ako ponúka na svojich internetových stránkach portál Jeden svět na školách. Vytváranie, resp. zdroje čerpania námetov a nápadov, ktorými môže učiteľ podporiť rozvoj kritického myslenia žiakov, sú plne v jeho kompetencii," zareagovali pre nás z tlačového odboru.

Naše ministerstvo tvrdí, že v súčasnosti naše osnovy ponúkajú dostatočný priestor na oboznámenie sa s aktuálnym dianím vo svete. "Štátny vzdelávací program (ŠVP) vytvára dostatočný priestor na to, aby sa žiaci oboznámili s aktuálnym dianím vo svete v rámci jednotlivých vyučovacích predmetov. Ide hlavne o predmety, ako je občianska náuka, etická výchova, dejepis. V rámci jednotlivých predmetov vytvára ŠVP dostatočný priestor na to, aby učitelia mohli diskutovať so žiakmi na uvedené témy a podporovať tak rozvoj kritického myslenia žiakov v základných a stredných školách," tvrdí ministerstvo.

Viac o téme: RuskoPropagandaČlovek v tiesniJeden svet na školách
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu