Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Andrej Kiska o členských štátoch v NATO: Dôležitá je rozhodnosť, dôvera a solidarita

Andrej Kiska Zobraziť galériu (2)
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Pre členské štáty Severoatlantickej aliancie (NATO) sú podľa prezidenta SR Andreja Kisku dôležité tri veci, a to dôvera, solidarita a rozhodnosť. Prezident to uviedol počas svojho dnešného príhovoru na konferencii NATO 2020 v Bratislave. Konferencia sa venuje bezpečnostným výzvam pred budúcoročným summitom Aliancie vo Varšave. Informuje o tom oficiálna stránka prezidenta.

Ako Kiska dodal, pre dôveru verejnosti je podstatná úprimnosť. „Chápem obavy našich občanov, keďže na Slovensku máme špecifickú historickú skúsenosť so zahraničnými vojskami. Ale pokiaľ hovoríme o NATO, treba mať jasno - od roku 2004 sú naši vojaci vojakmi NATO,“ skonštatovala na konferencii hlava štátu. 

Prezident tiež pripomenul novú situáciu, v ktorej sa ocitli členské štáty NATO. „Vyskytli sa nové druhy rizík – na východe a na juhu. Tieto riziká pretrvávajú. Sú to riziká, ktoré nie sú vnímané ako bezprostredná hrozba všetkými členskými štátmi a ich občanmi rovnako. A to je celkom nová situácia pre členské štáty,“ myslí si Kiska.

Podľa prezidenta pritom nejde len o výzvu pre strategických plánovačov, ale aj o politickú a psychologickú výzvu. „Pretože najdôležitejšou a historicky potvrdenou úlohou NATO je nielen kapacita brániť suverenitu členských štátov vojenskou silou, ale aj schopnosť odstrašiť kohokoľvek, kto by chcel túto kapacitu otestovať,“ zdôraznil. 

Hrozby, ktoré cítia napríklad obyvatelia estónskeho Tallinnu, musia byť jasne pochopené aj v Bratislave alebo Barcelone, myslí si prezident. „Nemožno sa tváriť, akoby bola NATO akási abstraktná zahraničná entita. Akoby to bol akýsi zimný kabát, ktorý si oblečieme, keď je zima, a na jar naň zabudneme,“ uviedol Kiska na konferencii. 

O budúcoročnom summite NATO Kiska diskutoval aj minulý týždeň. V rumunskej Bukurešti sa zúčastnil na stretnutí prezidentov Bulharska, Českej republiky, Estónska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Poľska a Rumunska. „Nie som fanúšikom vytvárania skupín vo vnútri skupín, obzvlášť v tomto druhu Aliancie, na ktorej závisí naša bezpečnosť,“ povedal prezident na konferencii o minulotýždňovom stretnutí. „Ale je potrebné pochopiť, prečo takáto platforma stredoeurópskych a východoeurópskych krajín vznikla. Bola to reakcia na anexiu Krymu a vojnu na Ukrajine,“ dodal prezident. 

Viac o téme: NATOAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu