Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

FOTO Košická ZOO má dôvod na radosť: Pribudlo im unikátne stvorenie

Kosmáč bieločelý Zobraziť galériu (3)
Kosmáč bieločelý (Zdroj: Miro Vacula)

KOŠICE - V košickej zoo majú dôvod na radosť. Ako v jedinej slovenskej zoo tu prišiel na svet unikátny Kosmáč bieločelý. Je to malá opička, ktorá zatiaľ spoznáva svet z chrbta svojej mamy.

Na svet prišiel ešte koncom augusta, ale až v týchto dňoch ho môžu vidieť návštevníci zoo. Niekoľko dní po narodení, sa malý Kosmáč stal polosirotou, pretože jeho otec uhynul a práve otec sa vo voľnej prírode o mláďa stará tak, že ho nosí na chrbte a mama ho len kojí. Otcovskú úlohu prebrala na seba zodpovedná samica a malej opičke nič nechýba. „Ešte nepoznáme pohlavie. Ak to bude samička, tak ostáva u nás, ak to bude samec, tak poputuje do inej zoo,“ hovorí riaditeľ zoo Erich Kočner.

Kosmáč bieločelý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Kosmáč bieločelý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Kosmáče bieločelé žijú v pralesoch v Južnej Amerike. Patria k najmenším opičkám na svete a často ich chovajú aj súkromní chovatelia. V dospelosti vážia od 190 do 350 gramov a dosahujú dĺžku 15 až 20 centimetrov. Živia sa hmyzom, ovocím, semenami, bobulami a nektárom. Do Košíc ich priviezli zo zoologickej záhrady v Nyíregyháze v roku 2013.

 

Viac o téme: KošiceZOOKosmáč bieločelý
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu