Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prvé auto na Slovensku zostrojil pred 95 rokmi remeselník: Slávna Drndička skončila na smetisku

Legendárna Drndička bola obecnou senzáciou
Legendárna Drndička bola obecnou senzáciou (Zdroj: archív Terézie Rybárovej)

PSIARE - Pred 95 rokmi mohli bežní Slováci o autách zaparkovaných doma vo dvore iba snívať. Výnimkou bol len Michal Majer z obce Psiare, ktorý si auto zostrojil sám. Kabriolet menom Drndička brázdil hrboľaté slovenské cesty dlhých 30 rokov, až kým vyhasnutý motor legendárneho slovenského auta nenašli v 50. rokoch na smetisku.

Málokto vie, že prvé auto na Slovensku zostrojil talentovaný všestranný remeselník Michal Majer, ktorý sa v roku 1881 narodil v stredoslovenskej obci Psiare. Jeho výnimočné technické nadanie si všimli už počas technických skúšok v Budapešti, ktorých sa Majer zúčastnil, aby si mohol otvoriť zámočnícku dielňu, v ktorej neskôr vyučoval okolo 80 mladých učňov. „Pred skúšobnú komisiu sa dostavil oblečený v širokých konopných gatiach, čo vyvolalo posmešné úsmevy ostatných účastníkov. Úsmev im však veľmi rýchlo zamrzol, keď svojimi vedomosťami patril medzi najlepších,“ opisuje Terézia Rybárová, ktorej otec bol synovcom Michala Majera a svokor jedným z jeho učňov.

Osudné stretnutie s bulharským cárom

V osudný deň okolo roku 1920, keď sa Michal Majer ponáhľal za prácou na poli, stretol bulharského cára Ferdinanda Coburga s jeho šoférom, ktorý ho viezol do kaštieľa vo Svätom Antone. Auto sa im na ceste pokazilo a keď na zúfalých mužov natrafil psiarsky remeselník, ponúkol im pomoc. „Ponuka chlapa v gatiach s bičom v ruke cára náramne pobavila a urazila jeho šoféra. Napokon však návrh prijali,“ spomína psiarska rodáčka. Čuduj sa svete, po zásahu zručného technika bolo o chvíľu auto znova pojazdné. „Auto v poriadku naštartovalo a pán Majer spolu s cárom odštartovali. Šofér musel ísť za nimi pešo až na Psiare,“ dodáva Psiarčanka.

Najväčší ľudový liečiteľ 19. storočia bol Slovák: Chodili za ním chorí z celej monarchie

Cár bol taký potešený, že Majerovi ponúkol odmenu a ten si od neho vyžiadal tri dôležité veci: dokumentáciu k výrobe auta, volant a kolesá. „Požadované veci dostal z Budapešti, motor k autu odliali vo Vyhniach a ostatné veci vyrobil pán Majer vo svojej dielni. Pôvodne auto nemalo svetlá a keď sa jeho majiteľ vracal večer domov, na cestu mu svietil niektorý z učňov. Svetlá do svojho auta namontoval až neskôr,“ pokračuje vzdialená Majerova príbuzná. Geniálny technik si vo svojej dielni zostrojil podobné auto, na akom jazdil cár a pomenoval ho „Drndička“.

Do Majerovej dielne chodila celá obec

Druhý populárny príbeh zo života Michala Majera, ktorý dodnes koluje obcou, sa viaže k stretnutiu nadaného remeselníka so županom zo Zlatých Moraviec pri Tekovských Nemciach. Aj jemu sa pokazilo auto, ale v nešťastnej chvíli stretol chýrneho Majera, ktorý mu ponúkol pomoc. Nadutý župan sa najprv urazil a ponuku odmietol. O niekoľko hodín sa Majer vracal rovnakou cestou domov a vtedy ho už zúfalý župan o pomoc požiadal sám. Aj túto úlohu zvládol slovenský technik na výbornú a vďačný majiteľ sa onedlho vracal domov na štyroch kolesách.

Slováci vynašli neviditeľný plášť, ktorý neodhalia ani detektory magnetického poľa

Drndička bola pojazdná až do 50. rokov minulého storočia, keď ju kúpila rodina Lanckových z Hronského Beňadika, ale auto napokon skončilo na smetisku. Ostal po ňom len vyhodený motor. Spomienky na Michala Majera však dýchajú v živej pamäti obce. „Svojou svedomitou prácou si Michal Majer získal priateľov vo vyššej spoločnosti. Jeho dielňa bola nielen strediskom odbornej výučby, ale aj centrom kultúrneho diania obce. Bolo v nej prvé rádio, ľudia si tam mohli prečítať noviny,“ dopĺňa Terézia Rybárová. V šľapajach svojho otca pokračoval aj Majerov syn, ktorý odišiel študovať do Nemecka, stal sa technikom, ale do rodnej obce sa nikdy nevrátil a pôsobil v Bratislave. Michal Majer zomrel v roku 1956 a vďaka svojmu nevšednému talentu sa stal prvým Slovákom, ktorý odštartoval počiatky automobilového priemyslu na Slovensku.

Prvé auto na Slovensku
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: archív Terézie Rybárovej)

Viac o téme: DrndičkaPrvé autoMichal MajerPsiare
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu