Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Valentovič vraj dostáva mnoho listov, ľudia ho podporujú

Verejnosť klame a zavádza práve HPI, tvrdí Ministerstvo zdravotníctva
Verejnosť klame a zavádza práve HPI, tvrdí Ministerstvo zdravotníctva

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva odmieta kritiku predstaviteľov Health Policy Institute (HPI), podľa ktorého minister Ivan Valentovič dostal iba sedem listov podporujúcich zavedenie iba jednej zdravotnej poisťovne.

"Verejnosť klame a zavádza práve HPI," uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa ministra Silvia Balázsiková. Otázky, na ktoré ministerstvo zdravotníctva odpovedalo, boli podľa nej položené tak, aby neodrážali objektívnu skutočnosť.

HPI si podľa Balázsikovej zámerne ako predmet svojho záujmu vybral iba korešpondenciu výhradne adresovanú ministrovi zdravotníctva. Z nej však mal záujem iba o listy vyjadrujúce podporu zavedeniu systému jednej zdravotnej poisťovne, nezaujímali ho listy vyjadrujúce podporu navrhovaným zmenám, teda aj povinnému poisteniu poistencov štátu vo verejnoprávnej zdravotnej poisťovni. "Zaslaná odpoveď - 7 listov - vyjadruje počet listov adresovaných priamo ministrovi s vyjadrením podpory zavedeniu systému jednej zdravotnej poisťovne v čase od 1. januára do 2. marca, ktorých odosielateľom bola fyzická osoba," spresnila Balázsiková.

Ako zdôraznila, počet listov adresovaných na ministerstvo zdravotníctva a vyjadrujúcich podporu navrhovaným zmenám v legislatíve súvisiacim so zdravotným poistením je podstatne viac. "Sú to listy od rôznej skladby odosielateľov - od jednotlivcov aj celých kolektívov, niektoré sú i anonymné, takže ich nebolo možné do požadovanej odpovede pre HPI zaradiť," skonštatovala Balázsiková.

Z informácie ministerstva, ktorú HPI poskytlo agentúre SITA, vyplýva, že v období od 2. januára do 2. marca dostal minister 1 344 listov a e-mailov. Z nich sedem vyjadrilo podporu systému jednej zdravotnej poisťovne. Minister 28. februára povedal: "Ja dostávam denne niekoľko možno desiatok listov, kde dokonca občania ma vyzývajú, aby som urobil koniec všetkým zdravotným poisťovniam, aby som zaviedol systém jednej zdravotnej poisťovne."

Ako Balázsiková zdôraznila, minister osobne skutočne dostáva denne desiatky listov, v priemere je to 31 denne. "Sú medzi nimi listy vyjadrujúce podporu osobe ministra, iné zasa podporujú pripravované zmeny v legislatíve, či už ide o oblasť zdravotného poistenia, liekovej politiky, či zdravotnej záchrannej služby. Listy a e-mailové správy rovnakého charakteru sú zasielané aj na adresu ministerstva a na adresu hovorkyne rezortu. Pri týchto listoch je ich priemerný počet 53 denne," dodala hovorkyňa. Potvrdila, že občania ministrovi a ministerstvu zasielajú aj korešpondenciu s iným než podporným názorom. Pomer počtu pozitívnych k negatívnym je podľa nej približne 3:1 v prospech pozitívnych.

Na listy od občanov odpovedajú zamestnanci na príslušných odborných sekciách. "V období, keď sa intenzívne rokovalo o návrhu novely zákona o zdravotnom poistení, bol minister denne informovaný o reakciách občanov v listoch z jednotlivých sekcií a na základe tohto denného monitoringu poskytol aj vyššie citované vyjadrenie v médiách," vysvetlila Balázsiková pôvod Valentovičovej vety.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu