Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Dnes má výročie narodenia velikán Štúr: Slovensko chcel zmeniť na rovnoprávny európsky národ

Ľudovít Štúr Zobraziť galériu (4)
Ľudovít Štúr (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dnes si pripomíname významnú osobnosť slovenských dejín, Ľudovíta Štúra. Ľudovít Štúr sa narodil 28. októbra 1815 v Uhrovci a zomrel 12. január 1856 v Modre.

„Patrí k najvýznamnejším predstaviteľom slovenského národného života a k vedúcim osobnostiam slovenského národného hnutia v polovici 19. storočia. Bol iniciátorom a hybnou silou zrodu moderného slovenského národa," uviedla zástupkyňa riaditeľky pobočky Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea Ľudovíta Štúra v Modre Beáta Mihalkovičová. Ľudovíta Štúra pokrstili 29. októbra 1815, o čom svedčí zápis v matrike pokrstených evanjelickej cirkvi v Uhrovci. Mihalkovičová doplnila, že práve zápis v matrike pokrstených z 29. októbra často spôsobuje mylné uvádzanie dátumu narodenia Ľudovíta Štúra. 

Osobnosť Ľudovíta Štúra je podľa odborníčky významná v tom, že "sa ako prvý aktívne pokúsil premeniť slovenskú spoločnosť na moderný a rovnoprávny európsky národ a aj vďaka nemu sa Slováci prihlásili k revolučným myšlienkam doby - zrušeniu feudálnych poriadkov, demokratizácii politického systému, požiadavkám na všeobecné a rovné volebné právo". Beáta Mihalkovičová upozorňuje, že Ľudovít Štúr dodal ožívajúcemu národnému prostrediu základné nástroje, o ktoré sa mohlo oprieť - spisovný jazyk a politické noviny. Stál na čele prvého ozbrojeného vystúpenia Slovákov v rokoch 1848 a 1849, ktoré po prvý raz otvorilo otázku štátoprávneho postavenia Slovákov v monarchii. „Za cieľ svojho účinkovania si vybral prebudenie národného, politického i duchovného života Slovákov a ich vykročenie na cestu k národnej svojbytnosti, v prvom rade však najmä záchranu národa a jeho uznanie v rámci Uhorska i habsburskej monarchie. Vytrhnutie pasívnych vrstiev spoločnosti z dlhodobej letargie si vyžadovalo mimoriadne nasadenie, obetavosť, odriekanie a zápal, v čom bol Štúr neprekonateľným vzorom," dodala  Mihalkovičová. 

K oslavám 200. výročia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Okrúhle, dvojsté výročie narodenia Ľudovíta Štúra pripomína po celý rok Ministerstvo kultúry (MK) SR špeciálnou sériou aktivít v rámci Roka Ľudovíta Štúra. Podujatia vyvrcholili ústrednými oslavami v Uhrovci. Dvojdňové spomienkové podujatie v Štúrovom rodisku, v Uhrovci, sa za účasti najvyšších ústavných činiteľov SR a zahraničných hostí uskutočnilo uplynulý víkend, 24. a 25. októbra. „Vzhľadom na to, že meno Ľudovíta Štúra je úzko spojené s vytvorením Slovenskej národnej rady, ktorá vznikla vo Viedni 16. septembra 1848 ako prvý slovenský národný reprezentačný politický orgán, do osláv Roka Ľudovíta Štúra 2015 sa zapojila aj Národná rada SR," avizovalo ministerstvo kultúry. Parlament zorganizoval na počesť Ľudovíta Štúra v utorok 20. októbra v meste Myjava slávnostnú schôdzu a v pondelok 26. októbra v Bratislave aj slávnostnú akadémiu. Ministerstvo kultúry zároveň od jari finančne zabezpečuje opravu Múzea Ľudovíta Štúra v Modre, ktoré patrí pod Slovenské národné múzeum (SNM). Novú expozíciu Múzea Ľ. Štúra slávnostne otvoria 24. novembra. V rámci dotačného programu podporilo MK SR aj obnovu náhrobného areálu Ľudovíta Štúra v Modre, kde sa v januári 2016 uskutoční spomienková slávnosť pri príležitosti okrúhleho 160. výročia úmrtia Ľudovíta Štúra. Záverečný galavečer Roka Ľudovíta Štúra 2015 sa uskutoční 21. decembra v Slovenskom národnom divadle za účasti najvyšších štátnych predstaviteľov Slovenskej republiky. 

Rok Ľudovíta Štúra vyhlásila vláda SR na základe návrhu ministerstva kultúry pri príležitosti 200. výročia narodenia tejto veľkej osobnosti slovenských dejín. Popri podujatiach, ktoré patria do oficiálneho kalendára celoštátnych podujatí, množstvo akcií pripravili kultúrne inštitúcie, ako napríklad Slovenské národné divadlo, Slovenská národná knižnica či Slovenské národné múzeum, ale aj samosprávy. Sériu oficiálnych podujatí začalo 28. januára slávnostné otvorenie Roka Ľudovíta Štúra 2015 na Bratislavskom hrade za účasti prezidenta Andreja Kisku, predsedu parlamentu Petra Pellegriniho, premiéra Roberta Fica a ministra kultúry Mareka Maďariča. Slávnostné otvorenie Roka Ľ. Štúra zároveň bolo spojené s otvorením výstavy SNM Ľudovít Štúr (1815 - 1856) - reformátor slovenskej spoločnosti, ktorú si záujemcovia môžu pozrieť až do 17. januára 2016. 

K oslavám 200. výročia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Ľudovít Štúr (28. októbra 1815, Uhrovec - 12. január 1856, Modra) patrí k vedúcim osobnostiam slovenského národného hnutia polovice 19. storočia. Študoval na gymnáziu v Györi, na evanjelickom lýceu v Bratislave a na univerzite v nemeckom Halle. Ešte ako študent lýcea začal učiť na Katedre reči a literatúry československej, kam sa vrátil aj po príchode z Nemecka. Bol vedúcou osobnosťou študentskej Spoločnosti česko-slovanskej, ktorú v roku 1837 premenil na Slovanský ústav. Po odvolaní z lýcea začiatkom roka 1844 pôsobil ako publicista, redaktor a vydavateľ Slovenských národných novín. V roku 1843 uzákonil spisovnú slovenčinu a aktívne ju prenášal do národného života. Nevyhnutnosť spisovného jazyka zdôvodnil v diele Nárečja slovenskuo alebo potreba písaňja v tomto nárečí a štruktúru slovenčiny vysvetlil vo vedeckom spise Nauka reči slovenskej. Ním navrhnutý spisovný jazyk sa po viacerých zmenách stal celonárodným. Slovenskje národňje novini s literárnou prílohou Orol tatránski (1845 - 1848) nielen prinášali aktuálne správy z domova i zo sveta, ale aj mapovali sociálnu a hospodársku situáciu obyvateľstva a pomáhali formovať slovenské politické myslenie. Bol hlavným organizátorom zjednotenia konfesionálne roztrieštenej inteligencie na pôde spolku Tatrín (1844 - 1847) a tiež jedným z tvorcov politického programu počas jari národov 1848. Po revolúcii 1848 - 1849 nerezignoval na svoje poslanie, snažil sa o obnovenie politických novín a pokračoval v úsilí o vybudovanie slovenského školstva. V roku 1851 sa usadil v Modre a venoval sa literárnej a vedeckej práci. Vydal zbierku básní Spevy a piesne i národopisné dielo O národných piesňach a povestiach plemien slovanských a napísal filozoficko-politický spis Slovanstvo a svet budúcnosti. Zomrel 12. januára 1856 v Modre na následky zranenia, ktoré utrpel na poľovačke.

Pamätný pomník neďaleko Modry na mieste, kde sa Štúr postrelil

Dnes má výročie narodenia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SNK, DIKDA)

Pocta pre Štefánika: Pripravujú odhalenie tabule v ruskom Jekaterinburgu

V ruskom Jekaterinburgu by mala byť odhalená pamätná tabuľa generálovi Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. O umiestnenie pamätnej dosky v Jekaterinburgu sa snaží Nadácia M. R. Štefánika v Bratislave, ktorá stojí aj za postavením obnoveného pomníka Štefánika pri Dunaji. Ako povedal dnes historik Ferdinand Vrábel, nadácia už oslovila vedenie mesta. Štefánik totiž v roku 1918 v Jekaterinburgu navštívil československých legionárov, ktorí tam bojovali.

Československé légie boli jednotkami československého zahraničného odboja počas prvej svetovej vojny. Išlo najmä o dobrovoľníkov. Do konca roku 1918 vstúpilo do česko-slovenských légií v Rusku približne 61 000 vojakov. Z nich padlo približne 4 100. 

Nadácia vydala tri publikácie o Štefánikovi, ďalšie pripravuje. Momentálne je organizátorom výstavy, ktorá je inštalovaná v kultúrnom dome v Dunajskej Lužnej "Roky bojov, obetí a nádejí", ktorá zachytáva udalosti 1. svetovej vojny, formovanie československých légií, účasť Slovákov na politickom a aj bojovom zápase za oslobodenie a aj o M. R. Štefánikovi.

Viac o téme: Ľudovít Štúr
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu