Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Toto nie je vtip: Propaganda Severnej Kórei má pomôcť slovenskej strane vo voľbách

Aj takto sa propaguje KĽDR na Slovensku. Zobraziť galériu (2)
Aj takto sa propaguje KĽDR na Slovensku. (Zdroj: kldr.s)

BRATISLAVA – Internet dáva priestor na vyjadrenie každému, aj preto môže existovať slovenská stránka venovaná oslave Kórejskej ľudovodemokratickej republiky. Zatiaľ, čo väčšina vyspelého sveta označuje Kim Čong-una, vodcu KĽDR, za novodobého diktátora, slovenský web vyzdvihuje jeho politiku. Titulky ako Socializmus vedený Kórejskou stranou práce je neporaziteľný sú iba slabý odvar.

Na prvý pohľad si zblúdilý užívateľ internetu môže myslieť, že ide iba o vtip. Zelené pozadie, krikľavé obrázky severokórejskej propagandy a okrem iných, aj rubrika Milé videá z KĽDR, ktorým kraľuje očividne dorobená fotografia Kim Čong-una s vojakmi nadšene počúvajúcimi jeho slová. Keď sa však poriadne zapozeráte, zistíte, že ide o stránku so silným napojením na stranu Vzdor.

Červená vlajka s prekríženým kosákom a kladivom vyzýva Staň sa komunistom! „Nie si spokojný so svojím životom? Zmena je možná aj v najťažšej situácií. Pridaj sa do komunistickej strany VZDOR – strana práce,“ píše sa vedľa výzvy o zapojenie sa do Korean Friendship Association. Ide pritom o stranu, ktorej predseda Stanislav Pirošík rád dáva najavo svojské názory.

„V dobe tajných služieb, stretávania sa skupín ako bilderberg, armád v rukách oligarchov, ovplyvňovania verejnej mienky cez inštitúty a médiá či prípravu vojenského konfliktu má organizácia pred týmito všetkými odhaliť všetky svoje štruktúry a prispievateľov, už nehľadiac na to, že mnohí by okamžite leteli z práce? My máme antikomunistom a fašistom zverejňovať našu členskú základňu? Videli ste už takú vojnu, kde bojujúce strany dopredu ohlásili druhej strane počet vojakov, stav munície a aj polohu? reagoval vo svojom blogu na výzvu čitateľov, aby zverejnil zoznam členov strany.

Pozitívna reklama

Vráťme sa však k stránke samotnej, na ktorej nechýbajú informácie o vesmírnom výskume, hudbe či filmoch. V rubrike Zaujímavosti dokonca nájdete zoznam vecí, v ktorých je KĽDR jedinečná. „KĽDR je jedinou krajinou na svete, kde sa neplatia dane. Zrušenie daní je zaručené ústavou,“ hlási bod prvý. Ďalej sa píše, že KĽDR je jediným socialistickým štátom na svete s takouto poznámkou: „V roku 2019 bude KĽDR štátom s najdlhšie trvajúcou diktatúrou proletariátu – dlhšie ako v ZSSR.“ KĽDR navyše poskytuje azyl každému bojovníkovi za slobodu a má najhlbšie metro na svete.

Nemôžete ani namietať, že tam vládne iba jedna strana, sú totiž tri, ako upozorňuje web kldr.sk:  „Na rozdiel od toho, o čom sa bežne nehovorí, objektívne existujú v KĽDR tri politické strany: komunistická Kórejská strana práce, strana Čhongudang, ktorá združuje veriacich ľudí tamojšieho pôvodného náboženstva, a Kórejská sociálno demokratická strana, ktorá sa hlási k sociálnej demokracii. Všetky tri strany sú súčasťou národnej fronty, ktorá združuje politické strany, usilujúce sa o socializmus.“

Toto nie je vtip:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: kldr.sk)

Aby sme nezabudli, v KĽDR žije najlepšia generácia matematikov a platy roľníkov sú dvojnásobné oproti platom úradníkov. Posledný argument, ktorý má potvrdiť, aká je Severná Kórea skvelá zem, možno označiť za absurdný. Medzi Slovenskom, Českom a KĽDR totiž existuje nápadná (pre niektorých záhadná) podobnosť, a to v rozlohe. Autor sa snažil vytiahnuť podobné údaje aj čo sa týka počtu obyvateľov a hustoty zaľudnenia, to mu však už nevyšlo.

KĽDR a Československo majú veľa spoločného

„KĽDR má pri rovnakej rozlohe s Československom o 8 miliónov obyvateľov viac. Otázka pre Američanov: Kde je potom ten údajný nedostatok potravín a údajne zaostalé poľnohospodárstvo???“ pýta sa autor návštevníkov. Ako spolu tieto dve veci súvisia, sme sa akosi nedozvedeli. Slabá gramatická a štylistická úroveň, ako aj logické súvislosti napovedajú, že texty píše mladý človek.

Zrejme pôjde o člena strany Vzdor, do ktorej môžete vstúpiť už vo veku 15 rokov. Z kampane zameranej proti KĽDR pritom autor webu obviňuje Spojené štáty. „Politický systém KĽDR vo svojej pracovnej produktivite ďaleko predčil počtom obyvateľov omnoho väčšie krajiny. Politický systém KĽDR je majákom komunizmu vo svete.“ Nepripomína to aj vám slová ako vystrihnuté z denníka Pravda z 1953?

Dojemné presviedčanie o správnosti myšlienky komunizmu idylickými fotografiami a kresbami podčiarkuje tento citát: „Pod nebom je šťastná krajina, pod stromami širokých ulíc, pod mrakodrapmi socialistickej výstavby, medzi horami najkrajšej Kórey rozkvitá socialistická vlasť, Kórejská Ľudovodemokratická Republika.“ No nemáte chuť sa pridať?

Viac o téme: Kim Čong-unSeverná KóreaKĽDRStrana Vzdor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu