Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Kiska dnes očakáva dôležitú návštevu z OSN: Pricestuje Pan Ki-Mun

Pan Ki-mun
Pan Ki-mun (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Na štvordňovú návštevu Slovenska (17. - 20. októbra) pricestuje generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. V rámci návštevy má naplánované stretnutia so všetkými troma najvyššími ústavnými činiteľmi. Na Slovensko príde na pozvanie prezidenta Andreja Kisku.

Oficiálny program Pan Ki-muna sa začne v nedeľu 18. októbra, keď navštívi pamiatky a prírodné zaujímavosti v regióne Vysokých Tatier. Na Štrbskom plese sa večer stretne aj s prezidentom Kiskom.

Program generálneho tajomníka bude pokračovať v pondelok (19.10.) v Bratislave na Univerzite Komenského, kde sa najprv stretne so študentmi Diplomatickej akadémie Inštitútu medzinárodných vzťahov Karola Rybárika. Vystúpi s prednáškou k implementácii udržateľných rozvojových cieľov. Univerzita mu udelí čestný doktorát a stane sa tak 118. držiteľom titulu "doctor honoris causa" Univerzity Komenského v Bratislave.

Pan Ki-mun potom navštívi Univerzitnú knižnicu v Bratislave, kde sa zúčastní prezentácie unikátnej Bašagičovej zbierky islamských rukopisov, ktorá je na zozname Pamäť sveta UNESCO. Následne v historickej budove parlamentu spolu s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom otvorí výstavu venovanú 70. výročiu založenia OSN.

V rámci pondelkového programu má naplánovaný aj pracovný obed s premiérom Robertom Ficom. Okrem toho sa stretne s predsedom Národnej rady SR Petrom Pellegrinim a spolu s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom a ministerka vnútra Rakúskej republiky Johannou Mikl-Leitner navštívi utečenecké centrum v Gabčíkove.

Profil generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna 

Pan Ki-mun vystupuje jemne, mierne a cení si vzťahy s inými ľuďmi. Niektorí o ňom hovoria ako o rodenom diplomatovi so schopnosťou nerobiť si nepriateľov. Narodil sa 13. júna 1944 vo farmárskej rodine v Eumseongu v Kórejskej republike. Ako 18-ročný študent navštívil Washington v Spojených štátoch amerických v rámci programu organizovaného americkým Červeným krížom (American Red Cross).

Navštevoval najprestížnejší inštitút vyššieho vzdelávania - Národnú univerzitu v kórejskom Soule, kde v roku 1970 získal akademickú hodnosť v odbore medzinárodných vzťahov. V roku 1985 na Harvardovej univerzite v USA získal titul v odbore verejná správa. V roku 1970 začal pracovať na juhokórejskom ministerstve zahraničných vecí. Jeho prvým zahraničným pôsobiskom bola India, pracoval aj v Rakúsku, pri OSN a v USA. Bol poradcom pre otázky národnej bezpečnosti dvoch juhokórejských prezidentov a vykonával ďalšie funkcie predtým, ako sa v januári 2004 stal juhokórejským ministrom zahraničných vecí.

Ako minister zahraničných vecí a neskôr ako vyslanec Soulu (hlavné mesto Kórejskej republiky) pri OSN zohral dôležitú úlohu pri riešení severokórejskej jadrovej krízy. Valné zhromaždenie (VZ) OSN ho do jeho prvého volebného obdobia na najvyšší post v štruktúrach OSN schválilo 13. októbra 2006 na odporúčanie Bezpečnostnej rady (BR) OSN.

Úradu generálneho tajomníka OSN sa Pan Ki-mun ujal 1. januára 2007. Na tomto poste nahradil Kofiho Annana, ktorého druhé funkčné obdobie sa skončilo 31. decembra 2006. Pan Ki-mun bol jednomyseľne potvrdený vo funkcii generálneho tajomníka OSN 21. júna 2011 na ďalšie obdobie až do 31. decembra 2016. Prvýkrát navštívil Pan Ki-mun SR v januári 2008.

Viac o téme: OSNAndrej KiskaPan Ki-Mun
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu