Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prepustený väzeň z Guantánama sa pridal k IS: Zo Slovenska odišli traja, štát nepovedal kam

Jamal al-Hárith Zobraziť galériu (3)
Jamal al-Hárith (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Mysleli si, že mu pomáhajú. On sa im však odvďačil po svojom, išiel bojovať za Islamský štát. Väzeň z Guantánama vyslobodený Veľkou Britániou ukázal svoju pravú tvár. Teraz bojuje proti vlastným. Aj na Slovensku máme niekoľko väzňov z Guantánama. Monitorujú ich naše úrady?

Jamal al-Hárith bol pre pár rokmi väznený v známej americkej väznici Guantáname. Britská vláda vyvinula veľa snahy a úsilia, aby ho dostala späť domov. Nakoniec sa im to podarilo a kompetentní očakávali, že sa im Jamal patrične odvďačí.

A výsledok? Tento týždeň odišiel bojovať do Sýrie za Islamský štát! Zvesť o jeho prebehnutí na stranu džihádistov podala jeho manželka. Tá sa s piatimi deťmi vybrala do Sýrie, aby ho presvedčila, aby dostal rozum. Márne.

Jeho manželka bola nakoniec rada, že sa vrátila domov. Následne poskytla rozhovor televízii Channel 4. Pohyb muža obvineného z terorizmu tajné služby vôbec nezachytili. Ten sa narodil jamajským prisťahovalcom, v 90-tych rokoch konvertoval na islam a zmenil si aj meno. V roku 2001 na dovolenke v Pakistane ho zajal Taliban.

Prepustený väzeň z Guantánama
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Po invázii USA do tejto krajiny ho vyslobodili a z dôvodu vážnych podozrení ho umiestnili do Guantánama. Jamal žaloval aj Američanov a odškodné požadoval aj od Britov. Tí mu mali dať podľa britských médií až milión libier. Britské tajné služby navyše čelia aj od Spojených štátov tvrdej kritike za to, že dostatočne nesledujú podobné teroristické živly.

Na Slovensku je 5 väzňov z Guanatanama

Aj na Slovensko prišli koncom roka ďalší väzni z Guantánama. Okrem iných sa tu objavili aj Husayn Salim Muhammad Al-Mutari Yafai a Hashim Bin Ali Bin Amor Sliti. Iba prednedávnom dokonca vyšla najavo nahrávka, kde mali Slováci mučiť Slitiho. Kompetentní tieto tvrdenia odmietli.

Husayn Salim Muhammad Al-Mutari Yafai a Hashim Bin Ali Bin Amor Sliti
Zobraziť galériu (3)
Husayn Salim Muhammad Al-Mutari Yafai a Hashim Bin Ali Bin Amor Sliti  (Zdroj: topky)

Arabská televízia Al-Džazíra a ďalšie stránky blízke džihádistom zverejnili video, na ktorom vidieť zásah slovenských kukláčov proti Tunisanovi v neznámych priestoroch, ktorý bol na Slovensko prevezený z väznice Guantánamo. Video natočil neznámy muž a zrejme ho poslal arabským médiám. Al-Džazíra ho zverejnila s popiskom, že Slovensko mučí Tunisana Hashim Bin Aliho.

Guantanamo

Ako sú an tom väzni z Guantánama na Slovensku Topky zisťovali na ministerstve vnútra. Na Slovensku je umiestnených z pôvodných 8 väzňov z Guantánama, iba päť. "Z pôvodných 8 ľudí premiestnených z Guantánama je na Slovensku 5," potvrdili pre Topky z tlačového odboru ministerstva vnútra. Na otázku, či ich naše úrady dostatočne monitorujú, kompetentní nechceli odpovedať. "Bližšie sa k týmto osobám nebudeme vyjadrovať," dodal hovorca rezortu Peter Lazarov.

Viac o téme: VäzeňGuantanamoIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu