Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Už sedem rokov je v kóme a teraz jej vložili sondu, ktorá sa už nevyrába

Nikolke lekári vložili sondu, ktorú už firma v minulom roku prestala vyrábať. Zobraziť galériu (4)
Nikolke lekári vložili sondu, ktorú už firma v minulom roku prestala vyrábať.

KRÁSNO NAD KYSUCOU - Nikolka Zaťovičová (13), ktorá je už sedem rokov v bdelej kóme, podstúpila v priebehu mesiaca dve operácie. Počas prvej jej namiesto močového katétra, cez ktorý dočasne prijímala potravu, voperovali novú sondu, ktorú mala mať dva roky. Sonda však vydržala len mesiac! Nikolku preto museli operovať znovu.

Dievčatko v kóme nedokáže prijímať potravu bežným spôsobom. Preto mala Nikolka zavedenú sondu, ktorá sa však prestala vyrábať. Dočasne jej preto zaviedli močový katéter, ten jej však spôsoboval problémy. Lekári jej vo februári operačne vložili novú sondu, ktorá mala vydržať dva roky.

Nikolke sa však opäť zapálilo bruško, preto navštívila nemocnicu. „Lekárka chytila hadičku do ruky a tá sa jej vytiahla. Bolo to hrozné,“ narieka matka Jarmila. O niekoľko dní lekári dievčatko znova operovali, použili však opäť druh sondy, ktorý zahraničná firma už nevyrába. Mama sa obáva, že Nikolka bude musieť opäť podstúpiť operáciu. „Má poškodený mozog a ďalšie narkózy by jej mohli uškodiť,“ dodáva.

„Problém je len v tom, že na Slovensku patrí táto sonda medzi neregistrované. Bolo šťastím, že sme set ešte mali, pretože inak by sme museli dieťaťu opäť zaviesť namiesto originálnej gastrostómickej sondy močový katéter, ktorý je z úplne iného materiálu, “ hovorí lekárka Renáta Szepeová, ktorá dodáva, že je veľa firiem, ktoré sondy vyrábajú a nie je problém ich objednať. „Prečo nám teda nepovedala, že existujú aj iné firmy, ktoré to môžu dodať? Nemuseli ju dvakrát uspávať a trikrát hospitalizovať,“ plače matka Jarmila.

Pomohli čitatelia


V januári 2000 začali Nikolku pobolievať bruško a hlava. Keďže jej mama bola v tom čase v pôrodnici s novonarodenou sestričkou, otec Peter (35) okamžite zavolal záchranku. V čadčianskej nemocnici však dievčatko upadlo do diabetickej kómy. Pomohla jej liečba v hyperbarickej komore v Košiciach, na ktorú sa poskladali čitatelia Nového Času sumou 250-tisíc korún.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu