Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Slovenských europoslancov a iné osobnosti zavreli do klietky

V klietke pobudla aj Monika Flašíková-Beňová
V klietke pobudla aj Monika Flašíková-Beňová

BRATISLAVA - Niekoľkých slovenských europoslancov a ďalšie osobnosti dnes symbolicky zavreli za mreže. V kovovej klietke na Hviezdoslavovom námestí v centre Bratislavy strávili asi 20 minút, aby tak podporili kubánskych politických väzňov. Tých podľa nadácie Pontis, ktorá sa dlhodobo venuje pomoci väzneným Kubáncom, odsúdili na dlhoročné tresty za nesúhlas s režimom vodcu Fidela Castra.

"Isté politické posuny nastanú, i keď ťažko predpokladať, že terajšia vládna garnitúra, ktorá drží opozíciu vo väzeniach, by jednoducho padla," odpovedal na otázku, či sa Kuba stane slobodnejšou po Castrovej smrti, europoslanec za opozičnú SDKÚ-DS Milan Gaľa. Ostrov slobody, ako sa zvykne Kuba nazývať, bude podľa neho nasledovať asi príklad Číny. V ázijskej krajine taktiež vládne komunistická strana, ale v posledných rokoch Čína uvoľnila pravidlá najmä v oblasti ekonomiky.

V súčasnosti však politickí väzni na Kube žijú podľa Gaľu vo veľmi zlých podmienkach, pričom mnohí z nich boli odsúdení na dvadsať a viacročné tresty.

Demokratický svet by nemal bojovať len proti kubánskej diktatúre, ale proti všetkým svetovým diktátorským režimom, vyhlásila počas pobytu v klietke europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová z najsilnejšej vládnej strany Smer-sociálna demokracia (Smer-SD). Kubánskych politických väzňov prišla podporiť približne dva mesiace po tom, ako sa premiér a predseda Smeru-SD Robert Fico zúčastnil na oslavách výročia komunistickej revolúcie na kubánskej ambasáde. Práve komunistické vedenie Kuby nechalo uväzniť politických oponentov.

Okrem europoslancov prišli kubánskych politických vedcov dnes podporiť aj známi kňazi, režiséri, či poslanci slovenského parlamentu.

Kubu viedol nepretržite od roku 1959 až do svojho ochorenia v minulom roku Fidel Castro. Dočasne ho vo vedení štátu nahradil jeho brat Raúl. Fidel dlhodobo čelil kritike za to, že v krajine trestal snahy o slobodný prejav a spôsob jeho vládnutia. Napríklad v roku 2003 sa do väzení dostalo 75 aktivistov, novinárov aj ľudí, u ktorých našli doma deklaráciu ľudských práv. Kuba sa taktiež považuje za chudobný štát.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu