Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kontrola slovenskej justície: Ako dopadli v hodnotení naši sudcovia?

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Hodnotením už prešlo 221 slovenských sudcov. Práca ani jedného z nich nebola označená najhorším možným výrokom – nevyhovujúci. O záveroch prvej fázy hodnotení informovalo TASR ministerstvo spravodlivosti. Prvé hodnotenia boli vypracovávané vlani a týkali sa obdobia do konca roku 2013. Hodnotení boli funkčne a vekovo najstarší sudcovia, ktorí funkciu vykonávajú 25 a viac rokov.

"Prevažná väčšina bola ukončená výrokom 'výborný'," informovala hovorkyňa ministerstva Alexandra Donevová. Podľa nej bolo málo sudcov s hodnotením ukončeným dvojkou, teda výrokom "dobrý" a ani jeden sudca nedostal najhoršie hodnotenie, čo je výrok "nevyhovujúci".

Nie u všetkých sudcov bolo hodnotenie aj vypracované, nakoľko niektorí odišli začiatkom roku 2014 z justície. Presné výsledky ministerstvo nemá k dispozícii. Donevová vysvetlila, že hodnotenie je záležitosťou jednotlivých súdov a jednotlivé výsledky nie sú podľa platnej úpravy ministerstvu oznamované. „Sú známe predsedom súdov, ktorí z nich môžu vyvodiť závery, v prípade zlého hodnotenia vedúce aj k disciplinárnemu návrhu,“ ozrejmila.

Tento rok prebieha na súdoch ďalšia fáza hodnotení, kde sa posudzuje práca sudcov, ktorí sú vo funkcii od 15 do 25 rokov. Hodnotí sa obdobie rokov 2012 až 2014. Podľa Donevovej sa v tejto časti posudzuje práca zhruba dvojnásobného počtu sudcov oproti prvej časti a hodnotenia sa v súčasnosti kompletizujú.

Ministerstvo pod vedením ministra Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD) nateraz nechce hovoriť o tom, či hodnotenia, ktoré zaviedla predošlá ministerka Lucia Žitňanská (dnes Most-Híd), prinášajú požadovaný efekt. Pôvodnou myšlienkou pritom bolo kreovať komplexný obraz o činnosti sudcu, kde by boli zakomponované aj číslami nezachytiteľné oblasti, ako je obťažnosť prípadov, postoj k ich riešeniu, odbornosť, etika a ďalšie.

„Vzhľadom na skutočnosť, že hodnotenie sudcov reálne prebieha len v druhej etape, kedy u väčšiny z celkového počtu sudcov ešte nebolo ukončené, prijať relevantné závery by bolo asi predčasné,“ uviedla Donevová. Čo sa týka práce sudcov, verejnosť má k dispozícii takzvané ročné štatistické výkazy, čo je komplexný matematický zhrnutý obraz o činnosti každého sudcu. Na svojej stránke ich zverejňuje ministerstvo spravodlivosti.

V Akčnom pláne na posilnenie Slovenskej republiky ako právneho štátu, schválenom súčasnou vládou, je úloha pre ministra spravodlivosti pripraviť do konca tohto roku legislatívny návrh, ktorý umožní zverejňovať aj hodnotenie práce sudcov. „Pokiaľ ide o zverejňovanie celkových hodnotení sudcov, ministerstvo pracuje na návrhu, ktorý má záujem predložiť v stanovenom termíne,“ informovala Donevová.

Sudcovia sú hodnotení v päťročnom cykle, hodnotenie vykonávajú predsedovia grémií a kolégií na jednotlivých súdoch a hodnotiaca komisia vytvorená sudcovskou radou súdu. Opakované negatívne hodnotenie môže byť dôvodom na vyvodenie disciplinárnej zodpovednosti s možnosťou zániku funkcie sudcu.

Viac o téme: JustíciaSudcovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu