Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Slováci nemajú radi zubárov: Záujem o preventívne prehliadky klesá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Záujem Slovákov o preventívne prehliadky u zubára klesá s rastúcim vekom, ukazujú dáta Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI). Prehliadku, ktorú prepláca zdravotná poisťovňa, vlani absolvovalo 58 percent pacientov. Okrem prevencie zubného kazu prináša pravidelná návšteva zubného lekára aj nižší účet za prípadné ošetrenie. Pokiaľ totiž poistenec prehliadku povinne neabsolvuje, poisťovňa mu na starostlivosť od zubára neprispieva.

"Deti a mladí ľudia do 18 rokov majú zo zdravotného poistenia plne hradenú preventívnu prehliadku dvakrát ročne. V prípade poistencov nad 18 rokov je to jedenkrát ročne. Výnimkou sú tehotné ženy, u ktorých je uhrádzaná preventívna prehliadka dvakrát za tehotenstvo," približuje hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla. Podľa štatistík však mnohí Slováci túto možnosť nevyužívajú. 

V prípade detí do päť rokov pripadá na jedno 1,04 preventívnej prehliadky ročne. Podobné je to aj v populácii šesť- až 14-ročných. (1,03). Vo vyšších vekových kategóriách už počet preventívnych prehliadok klesá. Vo vekovej skupine 15 až 18 rokov pripadá na jedného pacienta 0,82 preventívnej prehliadky. V najpočetnejšej skupine nad 19 rokov, je to len 0,52, vyplýva z dát NCZI. Na potrebu starostlivosti o chrup a ústnu dutinu poukazuje dnešný Európsky deň ústneho zdravia. Tento rok sa venuje téme orálneho karcinómu, ktorý postihuje pery, jazyk a ústnu dutinu. Pod jeho vznik sa podpisuje fajčenie, alkoholizmus a nesprávna výživa. V Európe sa ročne diagnostikuje 75.000 nových prípadov, a to najmä u mužov. SR je na druhom mieste z pohľadu jeho výskytu.

"Na Slovensku sú diagnostikované až pokročilé štádiá, bez nádeje na úspešnú liečbu, nakoľko pacienti prichádzajú neskoro k zubnému lekárovi alebo samotní zubní lekári pri preventívnych prehliadkach nevenujú vyšetreniu ústnej dutiny dostatočnú pozornosť," upozorňuje profesorka Neda Markovská, hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre zubné lekárstvo.

Onkologickú prehliadku musí vykonať zubný lekár u každého rizikového pacienta, ktorý navštívi zubnú ambulanciu. Za rizikových sa považujú pacienti fajčiari a často užívajúci alkohol vo veku nad 40 rokov, vysvetľuje profesorka Markovská. "Každý zubný lekár v primárnej starostlivosti je dostatočne zručný na to, aby vykonal vizuálne vyšetrenie a manuálnu palpáciu mäkkých tkanív ústnej dutiny v rámci skríningového vyšetrenia na orálny karcinóm," doplnila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu