Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Stále nie je jasné, či prídu líbyjské deti s AIDS do SR

Minister Valentovič uviedol, že vláda o pobyte líbyjských detí na Slovensku ešte nerozhodla.
Minister Valentovič uviedol, že vláda o pobyte líbyjských detí na Slovensku ešte nerozhodla.

BRATISLAVA - Vláda zatiaľ nerozhodla, či sa líbyjské deti, nakazené vírusom HIV, budú liečiť na Slovensku alebo pôjdu naši lekári za nimi. Slovenskí odborníci pôjdu posúdiť situáciu do Líbye v apríli alebo máji. Potrebujú vybaviť víza a dohodnúť sa s líbyjskou stranou, povedal pre SITA minister zdravotníctva Ivan Valentovič po rokovaní vlády, ktorá sa zoznámila s výsledkami návštevy premiéra Roberta Fica v Tripolise.

Cestu teraz pripravujú ministerstvo zdravotníctva a zahraničných vecí. Ministerstvo zdravotníctva zatiaľ nevytypovalo zariadenie, v ktorom by sa mohli líbyjské deti s AIDS liečiť. "Ja si myslím, že máme dostatok zdravotníckych zariadení a nebude absolútne žiadny problém vytypovať jedno zdravotnícke zariadenie." V tejto chvíli je podľa ministra predčasné a zbytočné hovoriť o tom, ktoré by to mohlo byť.

Fico v Tripolise deklaroval záujem o častejšie kontakty s predstaviteľmi Líbye. Zároveň pozval líbyjského premiéra na návštevu Slovenska. Zintenzívnenie spolupráce sľubuje aj dnešná informácia z cesty. V odporúčaniach je aj úloha pre ministerstvo zahraničných vecí, aby ešte tento mesiac pozvalo na Slovensko štátneho tajomníka MZV Líbye spolu s expertmi, ktorí by posúdili možnosť líbyjských investícií v SR. Ministerstvo hospodárstva má v prvom polroku pripraviť úvodné zasadnutie spoločného hospodárskeho výboru v Bratislave a dohodu o hospodárskej spolupráci. Ministerstvo financií dostalo úlohu, aby pozvalo expertnú delegáciu MF Líbye na májové rokovania o deblokácii líbyjského dlhu z čias Československa. Ministerstvo dopravy má tento polrok pripraviť návštevu šéfa rezortu v Líbyi, kam by mal ísť s predstaviteľmi stavebných firiem.

Slovensko chce tiež urýchliť prípravu dohody o vzájomnej podpore a ochrane investícií a dohody o zamedzení dvojitého zdanenia. Na prvý polrok stanovila vláda aj ďalšiu úlohu pre ministerstvo zdravotníctva - pripraviť medzivládne memorandum o spolupráci. Tá má zahŕňať okrem vysielania našich lekárov a zdravotníkov do Líbye aj postgraduálne štúdium líbyjských absolventov medicíny v SR. Na Slovensku by sa mali robiť aj špecifické operácie občanov Líbye a ich kúpeľná liečba. Spolupracovať budú aj rezorty diplomacie. Štátna tajomníčka MZV SR Oľga Algayerová v Tripolise podpísala dohodu, ktorá umožní pravidelné konzultácie.

Premiér Fico v Líbyi prezentoval záujem o účasť slovenských firiem pri modernizácii líbyjského vojenského letectva (L-39 Albatros). Ďalšie možnosti spolupráce sú v oblasti ťažobného, petrochemického, strojárskeho a obranného priemyslu ako aj v stavebníctve, energetike, zdravotníctve a cestovnom ruchu. SR je pripravená na komerčnom základe pomôcť pri odmínovaní v Líbyi. S prezidentom spoločnosti National Oil Corporation Shukrim Ghanemom rokoval premiér o možnostiach diverzifikácie dovozov ropy do SR, uvádza správa, ktorou dnes informoval vládu.

"Na rokovaniach s najvyššími líbyjskými predstaviteľmi v duchu spoločného stanoviska EÚ premiér požiadal líbyjskú stranu, aby vyvinula všetko úsilie nevyhnutné k skorému, spravodlivému vyriešeniu prípadu bulharských zdravotných sestier a palestínskeho lekára a aby k obvineným pristupovala so všetkou možnou humánnosťou. V tejto súvislosti bol v priebehu návštevy odovzdaný líbyjskej strane list prezidenta SR," uvádza správa. Vyhla sa označeniu zdravotníkov za "páchateľov", čo v Tripolise opakovane urobil premiér Fico.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu