Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Posledný prázdninový týždeň v duchu celého leta: Vietor a dážď vystriedajú horúčavy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - Západné Slovensko zasiahne v pondelok 24. augusta silný vietor. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto na tento deň vydal výstrahu 1. stupňa, ktorá potrvá od 7.00 do 23.00 h. Meteorológovia očakávajú výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 17 až 22 metrov za sekundu.

Podľa SHMÚ táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Očakávaná rýchlosť vetra je v danom ročnom období i oblasti bežná, avšak môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Pondelok: Po prednej strane tlakovej níže so stredom nad Atlantickým oceánom bude k nám prúdiť teplejší vzduch od juhu. Malo by byť polooblačno, cez deň miestami až oblačno, ojedinele prehánky, možnosť búrky. Nočná teplota vystúpi na 14 až 9 stupňov, na juhozápade okolo 16 stupňov Celzia. Denná teplota sa bude pohybovať v rozmedzí 24 až 29 stupňov, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši okolo 22 stupňov Celzia. Fúkať by mal prevažne juhovýchodný vietor rýchlosťou 3 až 8 m/s (5 až 20 km/h), na západe miestami v nárazoch okolo 15 m/s (55 km/h).

Posledný prázdninový týždeň v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Utorok: Počasie na Slovensku ovplyvní studený front spojený s tlakovou nížou nad severným morom. Od západu bude postupne oblačno až zamračené, v noci sa miestami, cez deň na viacerých miestach, očakáva dážď alebo prehánky, ojedinele aj búrky. K večeru na západe meteorológovia predpovedajú ustávanie zrážok a čiastočné zmenšovanie oblačnosti. Nočná teplota bude medzi 19 až 14 stupňov, v horských dolinách miestami okolo 12 stupňov Celzia. Denná teplota sa bude pohybovať v rozmedzí 19 až 24 stupňov, na juhovýchode okolo 26 stupňov Celzia. Spočiatku by mal fúkať prevažne južný vietor rýchlosťou 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h), ktorý sa bude na západe meniť na severozápadný vietor s rýchlosťou 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h) a k večeru zoslabne.

Streda: Za studeným frontom sa do strednej Európy rozšíri tlaková výš od juhozápadu. V noci môžeme očakávať postupne zmenšovanie oblačnosti a na východe ojedinele doznievanie zrážok. Cez deň by malo byť prevažne polooblačno, ojedinele možnosť prehánky. Nočná teplota vystúpi na 13 až 8 stupňov, na juhovýchode okolo 15 stupňov Celzia, tá denná na 23 až 29 stupňov. Fúkať bude slabý vietor.

Posledný prázdninový týždeň v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Štvrtok: Stred tlakovej výše sa presunie nad Ukrajinu a Balkán a po jej zadnej strane začne do strednej Európy prúdiť teplý vzduch od juhozápadu. Očakáva sa malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť. Nočná teplota sa bude pohybovať v rozmedzí 17 až 12 stupňov, v dolinách a kotlinách na severe okolo 10 stupňov Celzia, tá denná dosiahne 25 až 31 stupňov.

Piatok: Do strednej Európy bude aj naďalej prúdiť teplý vzduch od juhozápadu. Podľa predpovedí SHMÚ by malo byť jasno až polojasno. Nočná teplota dosiahne 19 až 14 stupňov, v dolinách a kotlinách okolo 12 stupňov Celzia. Denná teplota by sa mala pohybovať v rozmedzí 26 až 32 stupňov.

Viac o téme: PočasiePredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu