Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kontroverzný plagát kultúrneho strediska v Sabinove vyvolal hrôzu: FOTO Oslava nacizmu!

Plagát vyvolal zdesenie Zobraziť galériu (2)
Plagát vyvolal zdesenie (Zdroj: Tip čitateľa, Gabriel, kulturnestredisko.sk)

SABINOV – Medzi Sabinovčanmi sa začala šíriť vlna pohoršenia. Mestské kultúrne stredisko totiž uverejnilo plagát, ktorý nepotešil pamätníkov a miestni obyvatelia sa zľakli, že oslavy 71. výročia SNP spojené s pietnym aktom kladenia vencov budú výsmechom pre staršie vojnové generácie.

„Toto ma normálne položilo,“ napísal nám do redakcie šokovaný čitateľ, ktorý si všimol plagát sabinovského mestského kultúrneho strediska a nevedel mu prísť na meno. Podľa jeho slov urobilo stredisko riadny prešľap. Zobrazení vojaci na plagáte k 71. výročiu SNP a pietnemu aktu kladeniu vencov sú totiž oblečení do nacistických uniforiem a nielen to. Všimol si aj nemecký samopal a motorku.

Stačila sekunda a mohli byť všetci mŕtvi: FOTO, ktorú musia železnice poriadne vysvetliť

„Dalo by sa akceptovať všetko možné – partizán, sovietsky vojak, paradesantný výsadkár či zvolenský pancierový vlak, ale toto je zaucho akémukoľvek pamätníkovi či účastníkovi SNP,“ zhodnotil. Omyl nazval diletantizmom a nepodarenou propagačnou zlátaninou, ktorá môže zle zapôsobiť na mladšie generácie a nie je hodná výročia SNP.

Kontroverzný plagát kultúrneho strediska
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Tip čitateľa, Gabriel, kulturnestredisko.sk)

Veľké nedorozumenie

Ako sa však Topkám podarilo zistiť, plagát bol vytvorený zámerne a nejde o nepodarok: Použitá fotografia pochádza z rekonštrukcie bojov pri príležitosti 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny. Išlo o historické boje s názvom Posledný vzdor 1945, ktoré predviedol klub vojenskej histórie Dukla v Sabinove 7. mája 2015,“ vysvetlila riaditeľka sabinovského mestského kultúrneho strediska Lucia Mihoková s dodatkom, že „aj Slovenské povstanie bolo namierené proti nemeckej armáde. Práve v tomto duchu sme plagát poňali, ide o prepojenie oboch udalostí a v jednom aj druhom prípade vnímame nemeckú armádu ako agresora. Na plagát sme určite neumiestňovali víťazov SNP, naopak, naším zámerom bolo poukázať, proti komu sa v SNP bojovalo,“ doplnila Mihoková.

 

"Sabinov, 7. máj 1945" ;) (rekonštrukcie bojov, posledný vzdor 1945)Foto: Diamond Art

Posted by Život v Sabinove on 8. květen 2015

...

Viac o téme: SabinovPietny akt kladenia vencov71. výročie SNP
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu