Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Extrémne počasie opäť znepríjemňuje život: Pracovný čas upravujú aj ministerstvá

Pozor na horúčavy
Pozor na horúčavy (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA - Pre extrémne horúčavy zavádzajú na ministerstvách opatrenia. Skrátený pracovný čas či posunutú pracovnú dobu na skoršiu hodinu majú najmä zamestnanci pracujúci v neklimatizovaných kanceláriách.

Tlačové oddelenia ministerstiev však prízvukujú, že zamestnanci sú povinní dodržať týždenný či mesačný fond pracovného času a po odchode z práce musia mať hotové všetky neodkladné úlohy. Pracovná doba sa neskracuje zamestnancom v klimatizovaných priestoroch. V budove majú mnohé ministerstvá barely s pitnou vodou. TASR oslovila ministerstvo zdravotníctva, životného prostredia, školstva, vnútra, obrany, spravodlivosti a zahraničných vecí.

"Počas mimoriadne teplých dní môžu riaditelia organizačných útvarov rozhodnúť aj o možnosti skoršieho odchodu zamestnancov z pracoviska, no musí byť zabezpečená ich funkčnosť," povedal hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla. Tento rezort, ako aj tie ostatné sa riadia vyhláškou rezortu zdravotníctva o ochrane zdravia pred záťažou teplom a chladom pri práci.

"Skracujeme pracovnú dobu, zamestnanci sú však povinní dodržať týždenný pracovný čas," uviedol hovorca ministerstva životného prostredia Maroš Stano.

Ministerstvo školstva má v mesiacoch júl a august pohyblivú pracovnú dobu. Do práce môžu zamestnanci prichádzať o 6.00 h, opustiť pracovisko môžu o 14.00 h. "Počas tropických teplôt je v kompetencii vedúceho služobného úradu rozhodnúť o ďalších opatreniach. V týchto dňoch končí základný pracovný či služobný čas o 13.00 h. Prevádzka jednotlivých útvarov musí byť zabezpečená," napísali z tlačového oddelenia ministerstva školstva.

Možnosť odísť skôr zo zamestnania majú počas vysokých teplôt aj na ministerstve spravodlivosti. "Zamestnanec však v určenom dni musí odpracovať minimálne šesť hodín vrátane povinnej prestávky na odpočinok a jedenie," informovala hovorkyňa Alexandra Donevová. Takisto podotkla, že v každom organizačnom útvare musí byť zabezpečené plnenie služobných úloh, a to najmenej jedným zamestnancom do 15.00 h.

Pracovný čas upravujú na ministerstve vnútra počas horúčav od 7.00 do 14.00 h. Takáto úprava je však možná len v prípade, ak to dovoľuje plnenie služobných úloh, tvrdí tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra. Na ministerstve obrany môžu z pracoviska skôr odísť tí, ktorí si splnili všetky potrebné úlohy a pokiaľ im to umožňuje plnenie služobných úloh.

Ministerstvo zahraničných vecí (MZV) k úprave pracovného času zatiaľ nepristúpilo. "Naše pracoviská sú na 97 percent klimatizované, zvyšok riešime operatívne prenosnými zariadeniami," informoval Juraj Tomaga z MZV. To isté platí podľa neho aj v prípade zastupiteľských úradov SR v zahraničí.

Pracovná doba na mestskom úrade v Modre bude do piatka kratšia

Pracovná doba Mestského úradu a Spoločného stavebného úradu v Modre bude pre momentálne horúčavy skrátená. Úrady budú do piatka 14. augusta otvorené od 7.00 do 13.00 h. Pracovná doba Kancelárie prvého kontaktu na Štúrovej ulici však ostáva nezmenená. Upozorňuje na to samospráva na svojej webovej stránke.

Podľa viceprimátora Modry Mariána Gavorníka v kanceláriách v budove mestského úradu na Dukelskej ulici dosahujú momentálne teploty okolo 36 stupňov Celzia. "V budove nemáme zavedenú klimatizáciu, preto sme sa rozhodli upraviť pracovnú dobu. Je to stará budova, kancelárie sú hneď pod strechou," vysvetlil. Stránkové hodiny však zostávajú nezmenené v Kancelárii prvého kontaktu na Štúrovej ulici. Podľa viceprimátora tu občania vybavia základnú agendu a dostanú aj potrebné informácie.

Úpravy aj na úrade v Banskej Bystrici

S extrémnymi horúčavami na pracovisku sa pasujú aj zamestnanci Mestského úradu v Banskej Bystrici. Ako dnes reagovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Sekerešová, od pondelka do piatku môžu zamestnanci využiť voliteľný začiatok pracovného času a prísť na pracovisko už o 6.00 h. V takom prípade končia o 14.00 h.

Horúčavy v úrade trápia aj zvolenských pracovníkov

krátený pracovný čas pre zamestnancov mestského úradu, polievanie námestia a priľahlých ulíc, ako aj každodenné závlahy mestskej zelene - to všetko sú opatrenia, ktoré už niekoľko týždňov uplatňuje na svojom území pre vysoké teploty zvolenská mestská samospráva.  

"Pracovníkom úradu môžu od 1. júla do konca augusta upraviť pracovný čas podľa individuálnych potrieb ich vedúci. Iným opatrením, ktoré býva pri vysokých teplotách uplatnené, je jednorazové skrátenie pracovného času zamestnancov samotnou primátorkou," povedal hovorca mesta Martin Svatuška. Primátorka to uplatnila od júla už asi desaťkrát. Väčšinou mohli zamestnanci opustiť svoje pracovisko o 13.30 h. V oboch prípadoch však vedúci odborných útvarov musia zabezpečiť chod svojho pracoviska tak, aby boli klienti bez problémov vybavení ako v každý iný deň.

Ku skráteniu pracovného času dochádza z dôvodu vysokých teplôt v kanceláriách mestského úradu, kde nie je výnimočné, že teplota dosahuje aj 30 stupňov Celzia (pritom už od 27 stupňov musí zamestnávateľ urobiť opatrenia na zníženie teploty). "Problémom je samotné architektonické riešenie budovy mestského úradu, kde je podľa odborníkov veľmi ťažké urobiť akýkoľvek výraznejší zásah do vzduchotechniky," priblížil problém hovorca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu