Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Šachový zázrak opäť udivuje: Christopher (16) porazil aj slovenského veľmajstra

Christopher Repka
Christopher Repka (Zdroj: VV SŠZ)

BRATISLAVA - Neuveriteľne sebavedomím výkonom prechádza najvrcholovejším podujatím slovenského šachu v kategórii mužov len 16-ročný Christopher Repka.

Po včerajšom 8. kole vedie so 6 bodmi a polbodovým náskokom tabuľku 10-členného uzavretého veľmajstrovského turnaja Majstrovstiev Slovenska mužov. Christopher sa ujal vedenia po 6. kole, keď si vybudoval malý náskok pred ostatnými súpermi. Zdanlivo prekvapujúce líderstvo si dokázal udržať aj ďalšie dve kolá a dokonca dokázal poraziť aj úradujúcu slovenskú jednotku Jána Markoša, ktorý je 253. hráčom svetového rebríčka.

Od zisku najvyššieho titulu ho tak delí už len dnešná posledná partia, ktorú odohrá proti veľmajstrovi Petríkovi. V teoretickej rovine mu na víťazstvo v turnaji zajtra bude stačiť už aj remíza. Christopher však má však už istý zisk svojej prvej veľmajstrovskej normy a je možné, že sa v budúcnosti stane najmladším slovenským veľmajstrom.

Zajtra sa tak mladík môže stať druhým najmladším majstrom Slovenska. Tento 15 rokov starý rekord drží práve úradujúca jednotka slovenského šachu - veľmajster Markoš, ktorý titul získal v roku 2000 ako 15-ročný. „Christopherovi držíme palce a sme nadšení z veľkého talentu, ktorý nám doslova rastie priamo pred očami ako budúca potencionálna opora pre náš olympijsky tím,“ okomentoval situáciu prezident Slovenského šachového zväzu František Jablonický.

Uzatvorené Majstrovstvá Slovenska prebiehajú v Banskej Štiavnici. Okrem nich je súčasťou podujatia aj otvorený turnaj, ktorého sa zúčastňuje 92 hráčov z piatich krajín Európy, ako aj zaujímavý tzv. Živý šach hraný naslepo a sprevádzaný šermiarskymi súbojmi.

Viac o téme: Christopher Repka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu