Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Obchod roka v J&T, za 500 miliónov končí bývalý majiteľ Poštovej banky: Chce liečiť ľudí!

Mario Hoffmann
Mario Hoffmann

BRATISLAVA - Finančnú skupinu J&T opúšťa podnikateľ Maria Hoffmann, ktorého Istrokapitál ovládal pred časom Poštovú banku. Obchod roka v hodnote 500 milónov eur uzatvoril so šéfom Patrikom Tkáčom. Peniaze chce investovať do farmafirmy, ktorá je na ceste k revolučnému úspechu vo vývoji nového lieku na Alzheimerovu chorobu.

ISTROKAPITAL SE Maria Hoffmanna a osoby blízke J&T sa dohodli na majetkovom vysporiadaní, ktorého hodnota je 500 mil. eur. Transakcia sa vzťahuje na vzájomné aktivity v Poštovej banke, J&T Finance Group a v J&T Private Equity Group, kde sa Mario Hoffmann zároveň rozhodol ukončiť svoje aktívne pôsobenie. Súčasťou dohody je aj získanie podielu v Axon Neuroscience.

V rámci vysporiadania bankových aktivít ISTROKAPITAL SE predá 8,45 %-ný podiel v Poštovej banke holdingu J&T Finance group SE (JTFG). Skupina sa tak stane  98,45 %-ným vlastníkom Poštovej banky.

Zároveň dochádza k vysporiadaniu 24 %-ného podielu v JTFG. Akcionármi bankového a finančného holdingu zostávajú Jozef Tkáč (47,5 %), Ivan Jakabovič (47,5 %) a čínska privátna spoločnosť CEFC Shanghai International Group Limited z holdingu China Energy Company Limited (5 %).

„Maria Hoffmanna si vážim z hľadiska profesionálneho aj ľudského. Chápem jeho rozhodnutie ísť vlastnou cestou, a preto sme mu ponúkli možnosť odkúpenia jeho podielov, ktorú prijal. Po niekoľkoročnej dobrej spolupráci sme sa tak dohodli na rozdelení a vysporiadaní spoločných aktivít v J&T. Vzájomne  budeme spolupracovať na projekte výskumu Alzheimerovej choroby,“ uvádza Patrik Tkáč podpredseda predstavenstva J&T Finance Group SE.

Chce liečiť ľudí

Súčasťou dohody v rámci nebankových aktivít je predaj podielu v  J&T Private Equity Group (9,9 %) a taktiež predaj podielu v Axon Neuroscience SE. J&T získa 10 % v spoločnosti Axon Neuroscience SE za 100 mil. eur, čo je súčasťou ceny odpredaných majetkových podielov. Axon Neuroscience SE je dnes svetovým lídrom v oblasti hľadania riešenia terapie Alzheimerovej choroby a iných neurodegeneratívnych ochorení. Stal sa prvou spoločnosťou na svete, čo úspešne ukončila prvú fázu klinickej štúdie s vakcínou zameranou na redukciu Tau patológie, ktorá je aj podľa posledných výskumov Mayo Clinic Florida hlavnou príčinou ovplyvňujúcou vývoj choroby.

Spolocnosť Axon Neuroscience Maria Hoffmanna sa podľa našich informácií chystá oznámiť úspešné zavŕšenie prvej fázy klinických skúšok na svetovej konferencii teraz v júli vo Washingtone. "S J&T som mal vždy korektné a priateľské vzťahy, ale rozhodol som sa venovať svojim osobným aktivitám a najmä aktivitám v spoločnosti Axon Neuroscience. Úspešne sme na ľuďoch ukončili prvú fázu klinických skúšok vo vývoji vakcíny proti Alzheimerovej chorobe, čo dáva nádej miliónom pacientov bojujúcich s touto chorobou,“ povedal Hoffmann.

Na pokraji revolučného úspechu

Jeho spoločnosť získala celosvetové uznanie v závere minulého roku, kedy bola zaradená medzi 10 najzaujímavejších a najperspektívnejších biotech firiem na svete a bola vybratá za TOP TEN VALUE - 10 najlepších svetových investičných príležitostí v oblasti neurodegeneratívnych ochorení.  Podľa informácií, ktoré sa nám podarilo získať z prostredia sympatického milionára v najbližšom období ho vďaka posunu vo vývoji vakcíny čaká niekoľko zaujímavých stretnutí s veľkými farmaceutickými firmami a investormi. Práve na tieto pracovné stretnutia potrebuje veľa energie a času.

Viac o téme: ObchodJ&TMario Hoffman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu