Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slováci, pozor na vysoké teploty: Len v stredu skolabovali desiatky ľudí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA – Vysoké teploty vzduchu si v stredu (1.7.) vyžiadali kolaps 65 ľudí, väčšinou išlo o ženy. Podľa hovorcu Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Borisa Chmela nejde o veľa prípadov, nárast čakajú záchranári počas víkendu, kedy majú teploty vystúpiť až na 36 stupňov Celzia.

Pri takomto kolapse človek náhle zbledne, dostaví sa nevoľnosť, môže ho obliať studený pot, stratí na chvíľu vedomie, no po pár sekundách sa začne preberať. "Vtedy ho treba dať do tieňa, podať trochu vody, ovlažiť ho, nechať ležať, lebo môže znova odpadnúť a zavolať na tiesňovú linku 155, kde operátor poskytne ďalšie rady a pošle pomoc," radí Chmel.

Počas horúcich dní treba pamätať na pitný režim. Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody. Treba sa vyhýbať alkoholu. Ten je pri horúčavách aj najčastejšou príčinou utopení. Počas poslednej vlny horúčav v júni skolabovali na Slovensku stovky ľudí. Viac sú ohrozené ženy. Problém môžu mať napríklad i ľudia s kardiovaskulárnymi ochoreniami, vysokým krvným tlakom, ako aj starší ľudia.

Viac o téme: SlnkoKolapsSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu