Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Dôležité rady pre všetkých dovolenkárov: Slováci, sem sa tento rok oplatí ísť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - Pozreli sme sa na aktuálne ceny v obľúbených dovolenkových destináciách Slovákov. Porovnali sme ich so stavom pred rokom a vyhodnotili, kde je pre naše peňaženky výhodné ísť na dovolenku.

Eurozóna

Pre Slovákov sú najobľúbenejšie destinácie sú v Európe. „Ak sa dovolenku rozhodneme stráviť v eurozóne, teda v krajine, ktorej oficiálnou menou je euro, jeho vývoj sa nás zásadne nedotkne. Mierne zlacnenie by dokonca mohlo byť spôsobené defláciou, resp. nízkym restom cenovej hladiny vo viacerých európskych krajinách,“ analyzuje pre Topky cenovú situáciu v krajinách eurozóny Dominika Ondrová z Poštovej banky.

V roku 2014 strávilo svoju dovolenku v rámci európskej „dvadsaťosmičky“ až približne 8 z 10 Slovákov. Európania si užívajú najmä doma, na starom kontinente ako Španielsko, Taliansko, Francúzsko, Nemecko, Veľká Británia, Rakúsko a Grécko.

Užívajte si all inclusive
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: thinkstock.com)

V Grécku lacnejšie, pomôžu aj ceny pohonných hmôt

V súčasnosti sa Grécko zmieta v kríze, najlepšie je mať pri návšteve v tejto krajine hotovosť. V uplynulom období z gréckych bánk odtiekli miliardy eur. Čo sa týka cien, tie by mali byť nižšie ako pred rokom. „Najvýraznejšie poklesli ceny práve v Grécku (o – 1,8 %). Naopak, medziročne najviac si za tovary a služby, v rámci menovaných krajín, priplatíme v susednom Rakúsko (medziročný nárast o 0,9 %),“ uviedla analytička Ondrová.

Tešiť sa môžeme aj z cien palív. Ropa je lacnejšia a to sa premietne do cien pohonných hmôt a leteniek. „Potešiť by nás ale mohol aj fakt, že ropa je aj naďalej medziročne výrazne lacnejšia, čo znamená, že zdraženie by sa nemuselo dotknúť ani napríklad palivových príplatkov pri kúpe leteniek. Aj priemerné ceny pohonných hmôt sú ešte stále nižšie, ako v rovnakom období minulého roka, čo by nám mohlo pomôcť ušetriť nejaké to euro pri cestovaní autom.“

Dovolenka je prospešná pre
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ceny klesali v obľúbených destináciách

Aj keď kurzový rozdiel v eurozóne je pre Slovákov bezvýznamný, ceny v jednotlivých krajinách zaznamenali pohyb. Medziročný pokles cien zaznamenali v apríli, okrem spomenutého Španielska, Talianska, Grécka, aj ďalšie krajiny. Medzi nimi aj obľúbená destinácia Slovákov, a to Chorvátsko. Euro ale voči chorvátskej kune ostalo medziročne takmer bez zmeny. Spotrebiteľské ceny tam tiež klesli len mierne, a to o jednu desatinu percenta. Cena našej dovolenky by z tohto pohľadu mala zostať približne rovnaká ako pred rokom,“ hodnotí analytička Ondrová.

Bulharský lev zostal na rovnakej úrovni ako euro pred rokom, akúrat tamojšie ceny klesli o jedno percento, čiže dovolenka by mohla byť výhodnejšia. "Euro sa voči bulharskému levu aktuálne nachádza na takmer identických hodnotách ako v rovnakom období minulého roka. Len ceny tovarov a služieb sa medziročne znížili výraznejšie, a to o takmer celé percento."

All inclusive dovolenky so
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Turecko zlacnelo, Egypt zdražel

Medzi mimoeurópske obľúbené destinácie patrí určite Egypt a Turecko. Pozreli sme sa na menové kurzy a Turecko vďaka slabšej mene je pre Slovákov výhodné. Naopak, euro proti egyptskej libre oslabilo, čiže oproti minulému roku si priplatíme.

"Najmä rodiny s deťmi zvyknú tráviť dovolenku v rezortoch v Turecku alebo Egypte. Kým v prípade Turecka nám kurzový vývoj môže hrať do karát, v prípade Egypta je to presne naopak. Spoločná mena eurozóny je voči tureckej líre aktuálne silnejšia o viac ako 7%. Platí, že ak sa naša mena voči zahraničnej mene výraznejšie posilňuje, nákupy tovarov a služieb v cudzích menách sa pre nás stávajú lacnejšími, a naopak. Práve za nákup v egyptských librách si, v porovnaní s minulým rokom, priplatíme. Euro je totiž voči tejto mene aktuálne slabšie o približne - 11%. Negatívne sa pod cenu našich nákupov v týchto dvoch krajinách môže podpísať vývoj spotrebiteľských cien, ktoré medziročne výrazne rastú," analyzuje ekonómka z Poštovej banky.

Dôležité rady pre všetkých
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: thinkstock)

Maroko a Tunisko

Keďže euro vo všeobecnosti nezažíva najlepšie obdobie, turisti či dovolenári túžiaci po Maroku alebo Tunisku nebudú jasať. "Aj voči marockému dirhamu aj voči tuniskému dináru zaznamenáva euro momentálne straty na úrovni zhruba troch percent." Navyše, po piatkovom teroristickom útoku v Tunisku, sa dovoelnkári o túto krajiny zrejme nepobijú. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR zatiaľ nemení aktuálne cestovné odporúčanie pre Tunisko.

Od začiatku tohto mesiaca rezort upozorňuje dovolenkárov, aby "zvážili nevyhnutnosť cestovania do určitých oblastí". Krajina je totiž v zložitom transformačnom procese a prináša so sebou bezpečnostné riziká. Možnú zmenu odporúčania však nevylučuje. "MZV odporúča dovolenkárom v Tunisku vysokú ostražitosť a rešpekt k pokynom bezpečnostných zložiek a hotelového personálu," informoval hovorca rezortu Peter Stano. "Jedným zo zákerných aspektov terorizmu je, že sa nedá odhadnúť, kedy a kde udrie. Situáciu vyhodnocujeme v komunikácii s ďalšími partnermi v rámci EÚ," uviedol Stano.

Dôležité rady pre všetkých
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: thinkstock)

Chystáte sa na Kubu?

Slabý kurz eura má dopad voči ostatným svetovým menám. V prípade, že by ste zatúžili po Karibiku, konkrétne po Kube, za luxus si oproti minulému roku priplatíte. „Jeho vývoj nás nepoteší ani ak by sme si za dovolenkovú destináciu zvolili jednu z krajín ďalekého a slnečného Karibiku. V prípade zaujímavej Kuby si za tovary a služby v oficiálnych kubánskych pesách tiež priplatíme. Voči tejto mene si naša mena v priebehu ostatného roka totiž odpísala takmer - 17%."

Dôležité rady pre všetkých
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: matthewwilliamsellis.photoshelter.com)

Rusko sa oplatí

Keby vás omrzela tradičná idylka pri mori, obdivovať môžete ešte krásy Ruska. To by sa vám výhodne oplatilo. Vďaka slabému rublu je naše euro vo výhode. "Z pohľadu kurzového vývoja sa ale jednoznačne oplatí vybrať si za turistickú náhradu Rusko. Oproti ruskému rubľu je naša mena totiž stále medziročne silnejšia, a to o vyše 32 %. Na druhej strane je však dobre známe, že Rusko aktuálne bojuje s dvojcifernými hodnotami inflácie," zakončila pre Topky Dominika Ondrová. 

Viac o téme: CenaEuroDovolenka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu