Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nové zamestnanie snov pre Slovákov? O prácu v SIS je veľký záujem

Slovenská informačná služba
Slovenská informačná služba (Zdroj: sis.gov.sk)

BRATISLAVA - Slovenská informačná služba (SIS) zaznamenáva relatívne veľký záujem uchádzačov stať sa jej príslušníkom, a to najmä za posledný rok a pol.

"Trend záujmu nových uchádzačov stať sa príslušníkmi má v rokoch 2014 a v tomto roku rastúcu tendenciu. V percentách to predstavuje medziročný nárast približne o päť percent. Jednoznačne pritom prevažuje záujem mužov, ktorých žiadosti o prijatie do služobného pomeru tvorí približne 70 percent z celkového množstva prijatých žiadostí," uviedol hovorca SIS Branislav Zvara. Pokiaľ ide o prijímací proces do SIS, ten prebieha, podľa jeho slov, striktne v súlade s príslušnými právnymi normami, tak zákonnými, ako aj internými predpismi spravodajskej služby. V zmysle platnej legislatívy nemôže SIS informovať, koľko má v súčasnosti zamestnancov.

Do služobného pomeru SIS môže byť prijatý len ten, kto je občanom Slovenskej republiky, dosiahol vek najmenej 18 rokov, je bezúhonný, je spoľahlivý, spĺňa požadovaný stupeň vzdelania pre konkrétnu obsadzovanú funkciu, to je absolvoval strednú školu a vykonal maturitnú skúšku, alebo absolvoval vysokú školu a vykonal štátne skúšky, je zdravotne, telesne a duševne spôsobilý na výkon služby, ovláda slovenský jazyk, má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, a mimo ďalších ku dňu prijatia do štátnej služby nie je členom politickej strany alebo politického hnutia. Uvádza sa okrem iného na webovej stránke SIS v sekcii Kariéra.

Za bezúhonného sa nepovažuje občan, ktorý bol právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin, alebo bol právoplatne odsúdený na nepodmienečný trest odňatia slobody. Za spoľahlivého sa zase nepovažuje občan, ktorý preukázateľne nadmerne požíva alkoholické nápoje, alebo požíva omamné látky, psychotropné látky alebo prípravky, ktoré môžu vyvolať závislosť od nich, alebo podľa iných skutočností nedáva záruku riadneho výkonu štátnej služby, alebo bol z predchádzajúceho služobného pomeru prepustený z určitých zákonom presne stanovených dôvodov.

Uchádzač o prijatie do SIS musí v rámci prijímacieho konania absolvovať bezpečnostnú previerku, aby bol oprávnený oboznamovať sa s utajovanými skutočnosťami najvyššieho stupňa utajenia "Prísne tajné". Zdravotná spôsobilosť sa posudzuje na základe záverov lekárskeho vyšetrenia a duševná spôsobilosť sa posudzuje psychologickým vyšetrením, ktoré vykoná služobný psychológ. Telesná spôsobilosť sa posudzuje zase previerkou fyzickej zdatnosti občana. Tejto previerke sa nepodrobujú muži, ktorí dosiahli vek 50 rokov veku a ženy, ktoré dosiahli vek 40 rokov.

Viac o téme: SIS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu