Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prieskum odhalil krajiny, v ktorých sa žije najlepšie: Slováci sa opäť posťažovali!

Slováci sú na tom podobne ako Taliani alebo Gréci! Zobraziť galériu (5)
Slováci sú na tom podobne ako Taliani alebo Gréci! (Zdroj: SITA)

LONDÝN – Životná úroveň môže byť najdôležitejším faktorom, ktorý vás presvedčí presťahovať sa do inej krajiny. Či sa však vaše očakávania stretnú s úspechom, môže závisieť aj od subjektívneho hodnotenia. Práve naň sa zamerali autori prieskumu, ktorí porovnávali jednotlivé krajiny sveta s cieľom zistiť, kde žijú najspokojnejší ľudia.

Najnovší celosvetový prieskum životnej úrovne pozostáva z porovnávania dôležitých ukazovateľov, medzi ktorými je zahrnutá bezpečnosť v krajine, zdravotníctvo, spotrebiteľské ceny a kúpna sila, dopravné spojenia, znečistenie a majetkové pomery vrátane príjmu. Výsledkom je mapa, v ktorej má každá krajina priradenú farbu, zodpovedajúcu jej hodnoteniu.

Celosvetový prieskum odhalil pravdu o našej krajine: Toto Slovákom najviac chýba!

Ako Topky informoval Sergiu George z MoveHub, Slovensko sa v celkovom hodnotení umiestnilo na 41. mieste a pridelili mu tak o dva tóny bledšiu zelenú farbu, ako krajinám s najvyššou kvalitou života. Podobne dopadli aj Poľsko, Litva, Lotyšska, Chorvátska, Talianska a Grécku. O niečo lepšie ako spomínané krajiny je na tom Francúzsko, Británia, Španielsko, ale aj Česko, ktoré podľa referencií patrí medzi skupinu krajín s druhým najvyšším indexom životnej úrovne. Horšie ako Slovensko z našich susedných krajín dopadlo Maďarsko a Ukrajina, ktorá dokonca dostala rovnaké hodnotenie ako Azerbajdžan, Nigéria, či Egypt a stala sa tak krajinou s najnižším indexom kvality života.

Prieskum odhalil krajiny, v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: movehub.com)

Najlepšie sa žije Švajčiarom

Krajiny, ktoré sú v mape zaznačené najtmavšou zelenou, disponujú najvyšším indexom životnej úrovne a z prieskumu vyplynulo 15 krajín s najlepším hodnotením. Najspokojnejší ľudia žijú vo Švajčiarsku, potom v Dánsku, Nemecku, Fínsku a Švédsku. Nasleduje Saudská Arábia, Omán, Austrália, Nórsko, USA, Rakúsko, Rakúsko, Kanada, Holandsko, Island a Luxembursko.

Prieskum odhalil krajiny, v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: movehub.com)

Prieskum odhalil krajiny, v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: movhub.com)

Najnižší index kvality života dosiahli krajiny ako Kuba, Venezuela, Ghana, Mongolsko, Myanmar, Vietnam, Uganda, Kambodža, Keňa, Peru, Bangladéš, Salvádor, Egypt, Nepál a Sýria.

Údaje o krajinách zhromaždil portál Numbeo.com, ktorý disponuje najväčšou databázou užívateľských informácií o jednotlivých krajinách sveta. Informácie však nepochádzajú z oficiálnych vládnych zdrojov, ale z online prieskumov, preto môžu odrážať aj subjektívne vnímanie miestneho obyvateľstva.

 

Courtesy of MoveHub: Quality of Life Around the World

Living Costs World Map

Viac o téme: Index kvality života
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu