Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Hygienici opäť kontrolovali ázijské reštaurácie na Slovensku: Ako dopadli?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA – Hygienici si opäť posvietili na ázijské reštaurácie. V apríli skontrolovali 202 čínskych, indických, kórejských či orientálnych reštaurácií, problémov bolo menej ako v minulých rokoch.

"V opakovane kontrolovaných zariadeniach ázijských reštaurácií došlo k celkovému zlepšeniu hygienickej úrovne," skonštatoval hlavný hygienik Ivan Rovný. Nedostatky sa odhalili v 88 prevádzkach, väčšinou v tých, kde aj v minulosti. Napriek tomu, že reštaurácie sa polepšili, naďalej podľa hygienikov pretrvávajú nedostatky pri skladovaní surovín a polotovarov. "Často zisťovaný nedostatok je zmrazovanie surovín a polotovarov dodaných do zariadení v chladenom stave, resp. zmrazovanie polotovarov pripravených v prevádzke," priblížil Rovný. Problémom je aj sťažená komunikácia s pracovníkmi reštaurácií pre jazykovú bariéru, s čím je spojená neznalosť legislatívy.

Najmenej prehreškov zistili hygienici v Košickom, Žilinskom a Bratislavskom kraji. Naopak, najhoršia situácia bola v Banskobystrickom kraji, kde hygienické nedostatky odhalili v 11 z 13 skontrolovaných prevádzok. Podobná situácia bola aj v reštauráciách v Trenčianskom a Trnavskom kraji.

Hygienici uložili pri kontrolách 67 blokových pokút v sume 7315 eur, začali tiež ďalších 21 správnych konaní vo veci uloženia pokuty. "Správne konania boli začaté v prípade zistených závažných nedostatkov v kontrolovaných prevádzkach. V dvoch prípadoch bolo nariadené uzatvorenie prevádzky do doby odstránenia zistených nedostatkov v súlade so zákonom z dôvodu zistených závažných nedostatkov v kontrolovaných prevádzkach," zhrnul Rovný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu