Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Strach v ružinovskej nemocnici: Tri pacientky museli náhle izolovať kvôli zákernej baktérii!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V Univerzitnej nemocnici Bratislava - Ružinov museli dnes riešiť nepríjemný problém. U troch starších pacientok nad 80 rokov sa zistila prítomnosť zákernej baktérie, ktorú bežné antibiotiká nevedia zničiť. Multiresistentná baktéria KPC pritom môže spôsobiť celý rad nepríjemných chorôb, ako sú zápaly močových ciest či problémy s dýchaním.

Hovorkyňa nemocnice Petra Stano Maťašovská potvrdila, že situáciu nepodcenili: "V Nemocnici Ružinov sme v súlade s usmernením Ministerstva zdravotníctva SR a predpismi Úradu verejného zdravotníctva SR a v záujme bezpečnosti pacientov izolovali v rámci bežného oddelenia preventívne tri staršie ženy, ktoré majú kmeň rezistentný na antibiotiká (konkrétne klebsiella pneumoniae carbapenemase)."

Podobné prípady pritom ani na Slovensku nie sú ojedinelé, Európska únia v súvislosti s nimi dlhodobo varuje verejnosť: "Baktérie rezistentné voči antibiotikám sa stali každodenným problémom v nemocniciach v celej Európe. Infekcie baktériami rezistentnými voči antibiotikám sťažujú vhodnú liečbu antibiotikami a môžu spôsobovať komplikácie pacientom, čo má za následok dlhší pobyt v nemocnici, závažnejšie ochorenie a niekedy úmrtie."

Hneď v úvode správy A European Health Initiative o ohrození bezpečnosti pacientov v nemocniciach sa píše aj o najčastejšom dôvode vzniku takejto rezistencie: "Zneužívanie antibiotík je jedným z hlavných faktorov spôsobujúcich rezistenciu voči antibiotikám v nemocniciach. Zneužívanie antibiotík je, bohužiaľ, veľmi bežné. Je napríklad veľmi pravdepodobné, že pacienti dostanú antibiotiká počas pobytu v nemocnici, pričom v štúdiách sa uvádza, že 50 % všetkých užití antibiotík v nemocniciach môže byť nevhodné."

Nemocnica však ďalších pacientov aj ich príbuzných upokojuje týmito slovami: "Ide o štandardný postup. Pacientky nemajú infekciu, teda žiadne príznaky. Sú nosičmi baktérie. V nemocnici sú pre iné zdravotné problémy - baktéria nie je dôvodom ich hospitalizácie." Ako sa v takýchto prípadoch postupuje ďalej?

Pacientkam budú musieť urobiť testy na minimálnu inhibičnú koncentráciu (MIC). Tieto testy určia minimálnu inhibičnú koncentráciu antibiotika bez prítomnosti imunitného systému na kultivačnej pôde. „Rezistencia môže viesť ku terapeutickému zlyhaniu, predĺženiu doby hospitalizácie, zvýšenej morbidite a aj ku smrti. Výhodou testovania MIC počas liečby je odhalenie rezistencie u patogéna, najmä v prípade pacientov s vážnymi infekciami alebo u imunokompromitovaných,“ vysvetlil doc. MUDr. Pavol Jarčuška, PhD. v jednom zo svojich odborných článkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu