Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Poliaci euro nechcú: Viac ako polovica si chce nechať zlotý

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Sedemdesiat percent Poliakov je proti prijatiu spoločnej európskej meny. Vyplýva to z májového prieskumu inštitútu CBOS, ktorého výsledky zverejnili v utorok. Výmenu zlotého za euro si podľa prieskumu želá iba štvrtina Poliakov, zvyšok nemá na vec jasný názor.

Odporom k euru je známy aj novozvolený prezident Andrzej Duda. Jeho súper v nedeľňajšom druhom kole a dnes už dosluhujúci prezident Bronislaw Komorowski v marci tiež odmietol prípadný rýchly vstup krajiny do eurozóny. Komorowski vtedy povedal, že debata o prijatí spoločnej európskej meny sa presunie až do obdobia po jesenných parlamentných voľbách.

Vstup Poľska, Česka a taktiež Maďarska do eurozóny je zakotvený v zmluve o vstupe do EÚ, ktorej členom sa všetky tri krajiny stali v roku 2004. Odvtedy však ich vlády ustavične odkladajú prijatie eura. Situáciu zhoršilo vypuknutie dlhovej krízy v EÚ v roku 2009. Euro aj preto nemá podporu českej ani poľskej verejnosti. Výmenu zlotého za euro musia schváliť dve tretiny poľského parlamentu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu