Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Jaguar Land Rover prvýkrát prehovoril o megainvestícii na Slovensku: Hľadáme nový trh!

Nová investícia by priniesla na Slovensko tisíce pracovných miest.
Nová investícia by priniesla na Slovensko tisíce pracovných miest. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenskom včera otriasla správa o novom automobilovom investorovi. Veľa ľudí sa ihneď potešilo možným novým pracovným miestam a zárobkom. Topky zisťovali priamo u britskej automobilky Jaguar Land Rover, v akom štádiu je celá investícia.

Informácia, že k nám mieri automobilka, sa rýchlo rozšírila. Hovorí sa o nových 8 tisícoch pracovných miest. O presnej lokalite sa len špekuluje, no s najväčšou pravdepodobnosťou by investícia mohla skončiť v priemyselnom parku pri Nitre. Nový investor spolu s našim ministerstvom hospodárstva držia bobríka mlčanlivosti, no aj tak sme pre vás zisťovali, kde je najnovší posun.

Automobilka hľadá príležitosti na trhu

Aj keď nám spoločnosť poslala vyhýbavé odpovede, priamo nič nezamietla. "Jaguar Land Rover pokračuje v hľadaní príležitostí na trhoch, aby rozvíjal svoj biznis aj v budúcnosti. Diskusie o možných firemných plánoch a investíciách zostávajú dôverné," zareagovala pre Topky Lisa Palmer z firmy Jaguar Land Rover.

Šepká sa, že definitíva by mala padnúť v lete. V súvislosti s presnou lokalitou sa hovorí aj o Poľsku, ktoré bojuje o investíciu. No podľa RTVS naš úrady už dolaďujú finálne znenie ponuky. "Žiadne definitívne rozhodnutie o lokalite investície zatiaľ nepadlo," odkázala nám pani Palmer z automobilky.

Rozpracované projekty ministerstvo nekomentuje

Oslovili sme aj ministerstvo hospodárstva, aby nám ozrejmilo najnovšiu situáciu okolo tejto megainvestície. Ako aj firma Jaguar Land Rover, tak aj ministerstvo nemôže na sto percent nič potvrdiť, ani vyvrátiť.

„Ministerstvo hospodárstva, ani agentúra SARIO sa nevyjadrujú k rozpracovaným projektom, ani k prípadným rokovaniam s potenciálnymi investormi až do uzatvorenia zmlúv o umiestnení investície na Slovensku," prezradila nám hovorkyňa ministerstva hospodárstva Miriam Žiaková.

O investícii je vraj rozhodnuté

Zarážajúcu informáciu však priniesol pre Slovákov poľský ekonomický portál Puls Biznesu. Podľa neho sa do užšieho výberu automobilky dostali Poliaci a Česi. Automobilku by mal vlastniť indický koncern Tata Motors. Portál uvádza, že Slovensko v hre bolo, ale v predchádzajúcom kole s Maďarskom. Ďalej sme nemali postúpiť.

Firma by mala priniesť podľa Poliakov 6 tisíc pracovných miest. Poľská vládna agentúra pre zahraničné investície údajne ponúkla automobilke pozemky pri meste Środa Ślonska, ktoré leží asi dvadsať kilometrov východne od Vroclavi. Podnikatelia si mali vypýtať 300 až 500 hektárov plochy. Ako výhodu portál uvádza novovybudovanú kvalitnú cestu a blízkosť západnej poľskej hranice.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu