Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Neuveriteľná chyba mladučkej správkyne Váhostavu: Širokého gigantu hrozí bankrot!

(Zdroj: SITA, TASR)

BRATISLAVA - Mladučká správkyňa reštrukturalizácie Petra Gábrišová (25) spravila neuveriteľnú chybu. Nevšimla si zarážajúcu vec. Zvýhodnila totiž jedného veriteľa nad iným a týmto krokom môže poslať Váhostav do bankrotu.

Gábrišová zvýhodnila bývalého člena predstavenstva Váhostavu Martina Buňáka. Podľa zákona je to spriaznená osoba a voči nej sa musí konanie uskutočniť osobitne a to tak, že sa im vyplatí menšia časť ako ostatným veriteľom. Buňák však bol zaradený medzi ostatných veriteľov, čím mladá správkyňa porušila zákon, informovala o tom na svojom blogu Aliancia fair-play.

Rozdelenie pohľadávok do presne určených skupín má na svedomí iba správkyňa. Dvadsaťpäťročná Gábrišová to ale nezvládla, Buňákovi pritom dlží Váhostav 15 tisíc euro. "Aliancia Fair-play už upozornila na prepojenie medzi Váhostavom a firmou Lomark, ktorá si nárokuje 1,5 milióna eur. Podobne ako u Buňáka, zaradila správkyňa Gabrišová aj dlh voči Lomarku medzi „obyčajné“ dlhy, hoci generálny riaditeľ Váhostavu Marián Moravčík pred časom konal za Lomark na základe generálnej plnej moci. Ďalšie pochybné rozhodnutia správkyne voči schránkovým firmám odhalili médiá," píšu analytici Aliancie.

Buňák sedel v predstavenstve dlhých 13 rokov a navyše je aj veriteľom. preto sa Aliancia pýta, ako je to vôbec možné, že to Gábrišová prehliadla. "„Prehliadnutie“ jeho do očí bijúcej spriaznenosti s Váhostavom prináša otázku, či vôbec (a keď áno, ako) správkyňa spriaznenosť veriteľov skúmala."

Správkyňu si pritom vybral sám Váhostav. Ňou schválený ozdravný plán má teraz na stole súd, ten by túto chybu prehliadnuť nemal. "Ak „neprehliadne“ to, čo „prehliadla“ správkyňa, sen Váhostavu o odpustení časti dlhov sa takmer isto rozplynie," napísali analytici na blogu.

Prepojenie Moravčíka s Lomarkom

Aliancia Fair-play ešte prednedávnom uviedla, že má k dispozícii generálne splnomocnenie z konca roku 2010, v ktorom firma Lomark splnomocňuje riaditeľa Váhostavu Moravčíka v podstate na všetko. Za slovami, že Moravčík "je oprávnený najmä, nie však výlučne", nasleduje ilustračný dvojstranový výpočet právomocí.

Uvádza sa v ňom neobmedzené disponovanie s hnuteľným a nehnuteľným majetkom, obchodné vedenie, zastupovanie v rôznych konaniach, právomoc prijímať a prepúšťať zamestnancov, či podávať v mene spoločnosti návrhy za zmeny v obchodnom registri. Mohlo by to teda znamenať, že schránkové firmy, ktoré si uplatňujú vo Váhostave-SK pomerne vysoké pohľadávky, sú spriaznené osoby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu