Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Domáce úrazy detí: Zabráňme im!

Pády s poschodovej postele sa môžu skončiť otrasom mozgu.
Pády s poschodovej postele sa môžu skončiť otrasom mozgu.

Tisíc otráv a dvesto popálenín ročne - aj takto vyzerajú odstrašujúce čísla úrazovosti a najčastejšie príčiny úmrtí detí na Slovensku. Štatistiky tiež hovoria, že až päťdesiat percent z nich sa paradoxne stane doma. Stačí chvíľka nepozornosti a následky zranenia môžu byť pre dieťa trvalé, v horšom prípade i smrteľné.

Elektrické zástrčky, otvorené okno, sklené doplnky, domáce spotrebiče či obyčajný smetný kôš - zatiaľ čo pre nás sú to užitočné súčasti bytu, pre deti znamenajú nebezpečenstvo úrazu. Podľa detského chirurga Františka Horna je však za každým z nich chyba dospelého.

Najrizikovejšia je kuchyňa


Chvíľková nepozornosť môže vaše dieťa poznačiť na celý život. Porezaniu, obareniu či rozbitej hlave zabránite, ak na kredenc pripevníte bezpečnostné uzatváranie - sťažíte tým deťom prístup ku kuchynskej výbave, ktorá by ich mohla poraniť. Ak niečo varíte či vyprážate, snažte sa používať varné platničky, ktoré sú umiestnené čo najbližšie k stene. Rúčku panvice otočte tak, aby na ňu dieťa nedočiahlo a neprevalilo na seba. Tiež používajte špeciálny plôtik, ktorý dieťaťu zabráni dostať sa k varnej ploche a hrncom na nej. Úraz môže spôsobiť i obyčajný obrus na stole. Vaša ratolesť ho potiahne a zhodí na seba všetko, čo je na ňom.

Zlomeniny v kúpeľni


Najčastejšími úrazmi v kúpeľni sú ľahké popáleniny, utopenie či zlomeniny spôsobené pošmyknutím vo vani a následným pádom. Preto v nej používajte protišmykové podložky. Ak napúšťate teplú vodu do vane, nechajte potom odtiecť aj trochu studenej. Zabránite tomu, aby sa dieťa otočením kohútika či vodovodnej batérie popálilo. Pozor aj na čistiace prostriedky či kozmetiku! Zaujímavé obaly deti lákajú, ich vypitie však môže mať katastrofálne následky, hlavne ak ide o agresívne prostriedky. Výsledkom môže byť poranenie či poleptanie pažeráka. Odkladajte ich preto spolu s pracími prostriedkami na miesta, kde dieťa nedosiahne prípadne do skriniek, ktoré nevie otvoriť.

Znížte riziko:

 

  • dajte na zásuvky elektrického rozvodu bezpečnostné zástrčky
  • nenechávajte voľne visiace elektrické šnúry elektrospotrebičov, dieťa môže spotrebič stiahnuť na seba
  • lieky uchovávajte v dobre uzamknutej lekárničke, umiestnenej bezpečne mimo dosahu vašich detí
  • deťom do troch rokov ponechajte na hru iba hračky, ktoré nemožno rozložiť na časti menšie ako 4 cm, inak hrozí zadusenie
  • nenechajte dieťa manipulovať s igelitový vreckom, ktoré by si mohlo navliecť na hlavu a zadusiť sa

 

Detská izba:

1. na prebaľovacích pultoch nenechávajte dieťa bez dozoru,
2. posteľ dieťaťa zabezpečte tak, aby ste zabránili pádu.

Kuchyňa:

1. dvierka na nábytku zabezpečte pred otvorením,
2. varte na platničkách bližšie k stene, odstráňte z dosahu dieťaťa i stojany s nožom.

Kúpelňa:

1. prášok na pranie či lieky umiestnite tak, aby sa dieťa k nemu nedostalo,
2. pred vaňu dajte protišmykovú podložku a nenechávajte ho bez dozoru.

Obývacia izba:

1. ak máte gauč pod oknom, dbajte, aby v jeho prítomnosti nebolo otvorené,
2. vyhnite sa skleneným dekoráciám a predmetom, ktorými by sa mohlo dieťa zadusiť.

PRVÁ POMOC

 

Pri obarení:

obarené miesto ochlaťte studenou vodou, priložte vyžehlenú textíliu, podávajte tekutiny po malých dávkach a vyhľadajte odbornú pomoc.

 

Pri zasiahnutí elektrickým prúdom:

pomocou nevodivého predmetu odstráňte kontaktný drôt alebo styk s prúdom, okamžite privolajte záchranku. Ak dieťa stratilo vedomie, položte ho tak, aby ste zabránili zapadnutiu jazyka.

Pád:

hoci sa vám zdá, že dieťaťu sa v podstate nič nestalo, vyhľadajte lekára. Mnohé najmä vnútorné zranenia nie sú badateľné.

Vypitie čistiaceho prostriedku:

nevyvolávajte vracanie, ak dieťa nechce spolupracovať. Donúťte ho radšej vypiť čo najviac vody. Vyhľadajte odbornú pomoc.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu