Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Štát posvätil nenávisť proti gejom: Dohra kázne farára, ktorý homosexuálov označil za mor!

Farár gréckokatolíckej farnosti Prešov - Sekčov Rastislav Baka spolu s arcibiskupom Jánom Babjakom. Zobraziť galériu (4)
Farár gréckokatolíckej farnosti Prešov - Sekčov Rastislav Baka spolu s arcibiskupom Jánom Babjakom. (Zdroj: SITA)

PREŠOV - Okresná prokuratúra v Prešove rozhodla o kontroverznej homílii gréckokatolíckeho kňaza Rastislava Baku, ktorú pred februárovým referendom o rodine odmietol Rozhlas a televízia Slovenska odvysielať v plnom znení na Rádiu Regina. Prešovský arcibiskup ametropolita Ján Babjak informoval, že podľa okresnej prokuratúry neporušili žiadne zákony.

Arcibiskup uviedol, že v uznesení prokuratúry sa uvádza, že kňaz v homílii nahratej 14. januára v Chráme Povýšenia sv. Kríža v Prešove vo farnosti Sekčov „neporušil zákony SR ani sa nedopustil nenávisti voči žiadnej skupine ľudí“. Preto nie je dôvod na začatie trestného stíhania.

Rozhodnutie prokuratúry sa odvoláva na Ústavu SR, ktorá zaručuje slobodu myslenia, svedomia, náboženského vyznania aviery, a tiež na Dohovor oochrane ľudských práv a slobôd. V rozhodnutí prokuratúry sa konštatuje, že „homília je verejným vyjadrením názorov osôb, ktoré sú veriacimi, a teda uplatnením slobody verejne prejavovať svoje náboženstvo“

Zľava: Farár gréckokatolíckej farnosti
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Farár Baka odpúšťa

V uznesení prokuratúry sa tiež uvádza, že nie sú dotknuté práva poškodeného na náhradu spôsobenej škody, ktoré si môže uplatniť na príslušnom súde vrámci občianskoprávneho konania. Farár Baka sa dnes vyjadril, že si toto právo nebude uplatňovať. Svojou homíliou reagoval iba na spoločenské udalosti a tým, ktorí mu svojimi vyjadreniami poškodili, odpúšťa.

Pozrite si VIDEO

Kázeň

Prešovský arcibiskup ametropolita Ján Babjak sa kriticky vyjadril na adresu niektorých médií, ktoré vo svojich článkoch vytrhli niektoré vety použité v homílii z kontextu a nekorektne informovali, že kňaz sa nenávistne vyjadril na adresu homosexuálov. Spustili tým vlnu komentárov a blogov na svojich internetových portáloch, pričom verejnosť nemala možnosť vypočuť si celé znenie homílie.

Zverejnená náhrávka

Keďže išlo o nahrávku RTVS, cirkev ju nemala možnosť doteraz zverejniť. Po dohode s vedením RTVS je od dnešného dňa dostupná na oficiálnej stránke Gréckokatolíckeho arcibiskupského úradu na www.grkatpo.sk. Babjak stojí na strane kňaza, ktorý sa podľa neho ničím neprevinil. Nechce však vnucovať verejnosti svoj názor, odporúča ľuďom vypočuť si celú nahrávku a urobiť si vlastný názor na kritizovaný text homílie. 

Zľava: Farár gréckokatolíckej farnosti
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Gréckokatolícka cirkev využije Tlačový zákon a do redakcií, ktoré zverejnili nepravdivé informácie, pošle vzákonnej lehote požiadavku na nápravu a ospravedlnenie. Babjak zároveň podá podnet na Radu pre vysielanie aretransmisiu na preskúmanie postupu RTVS a žiada jej vedenie, aby zaujalo vo veci seriózny postoj a ospravedlnilo sa. 

Arcibiskup sa nechce vracať do totality

Arcibiskup Babjak uviedol, že sa nechce vracať do atmosféry totalitného režimu. Odmieta nahrávať si každú liturgiu kňazov, aby sa mohli prípadne brániť pred neoprávneným očierňovaním. Aby sa predišlo podobným nepríjemnostiam a prípadným ďalším snahám zasahovať do homílií určených do vysielania, arcibiskup sa rezolútne postavil za požiadavku vysielať homílie v rozhlase v priamom prenose, ako sa to deje v televízii.

Túto snahu tlmočil RTVS už pred rokom. Jedným z dôvodov je, aby sa s nahrávkami nemanipulovalo. Táto radikálna požiadavka by mala byť splnená už najbližšiu nedeľu 17. mája, keď v národnostnom vysielaní na Rádiu Regina bude v priamom prenose odvysielaná homília z Ňagova.

Zľava: Farár gréckokatolíckej farnosti
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Vybrané pasáže z liturgie

Musíme niečo robiť, a rýchlo, aby nebolo neskoro. Irina Berksetová sa v roku 2005 vydala v Moskve za Nóra, presťahovali sa tam, lebo si myslela, že všade na západe je lepšie ako v Rusku. Preto, lebo tam nežila. Ale keď tam v Nórsku stratila syna a s druhým synom cez Poľsko utekala nazad, už mala iný názor. Proti zvrátenému životu nemáte šancu, deti tam sú tovar a skutočná biologická mama je v Európe nič. Práva majú gejovia, homosexuáli a pedofili, ale už nie otec a mama. Keď zaspíme a budeme sa len nečinne prizerať na tú amorálnosť a zvrhlosť, určite prehráme, myslí si Baka.

Aj v rozprávkach sa to už mení. Už sa princ zaľúbi do kráľa, nie do princeznej. A princezná sníva o svadbe s kráľovnou. Už toľko slovanských rodín kričí, že im na Západe ukradli deti. Pozrite na naše nešťastie a poučte sa. Zobuďte sa, zastavte mor tretieho tisícročia! Postavte železnú oponu takej tolerancii i prekrúcaniu, vytlačte tú špinu za hranice štátu! Nebuďme hlúpi a poučme sa! prednášal prítomným prešovský kňaz. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu