Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Desivé zábery z východu: Po jarných búrkach to vyzerá ako po vojne!

Búrka s krúpami v Prešove Zobraziť galériu (8)
Búrka s krúpami v Prešove (Zdroj: SITA)

PREŠOV – Situácia v Prešove po stredajšej búrke sa stabilizovala. Prietrž mračien s krúpami narobili škody hlavne na Sídlisku III a v mestskej časti Šidlovec. Hasiči v noci čerpali vodu z pivníc domov a garáží a odpratávali spadnuté stromy a bahno z ciest. Komunikácie sú už prejazdné a doprava funguje. Aktuálne zasadá na prešovskej radnici krízový štáb.

„Odstraňovať škody už pomáhajú aj pracovníci malých obecných služieb,“ uviedla hovorkyňa. Hasiči v Prešove stále vyťahujú vodu zo suterénov domov, pomáhajú i hasiči a zmluvní partneri, ktorí odstraňujú najmä nánosy bahna a drevín z ciest, chodníkov a kanalizácie. V dôsledku prívalového dažďa bolo zaplavené sídlisko Juh 3 od Mukačevskej až po Prostejovskú a Bajkalskú ulicu.

Krúpy o veľkosti pingpongových loptičiek rozbili strechy na domoch vo Vlkovciach

Silná prietrž, ktorá v stredu (6.5.) podvečer zasiahla podtatranskú obec Vlkovce, napáchala veľké škody. Starosta dedinky v okrese Kežmarok Ján Kalata dnes potvrdil, že na 14 domoch krúpy veľké ako pingpongové loptičky prederavili eternitové strechy a niektoré sú úplne zničené. "Ľudia majú za sebou náročnú noc, hlavne tí, čo mali porozbíjané strechy, všetci sa báli, aby neprišla ďalšia búrka. Škody sa odstraňovali ešte aj v noci, ľudia si najmä celtami zakrývali domy, aby im viac nenapršalo dovnútra," priblížil starosta.

Prvá vlna búrky prišla okolo 16. hodiny, po nej nasledovala ďalšia zhruba o dve hodiny. "Búrka prišla naraz a hneď padal ľadovec, rozbilo mi strechu a voda potom zaliala celú chodbu," uviedla so slzami v očiach staršia Vlkovčanka, ktorá si na takúto smršť v obci nepamätá. Krúpy jej zničili asi polovicu strechy. Zničili predovšetkým eternitové strechy, ktoré majú prevažne starší obyvatelia.

Okrem domov poškodila búrka aj miestne multifunkčné ihrisko, ktoré zavalilo bahno a krúpy zničili aj stodoly a skleníky. Niektorí obyvatelia Vlkoviec majú aj popraskané okná a kapoty na autách. Jednu stodolu úplne odplavila voda. "Ešte dosť dlho to potrvá, kým dáme v obci všetko do poriadku. Objednali sme kontajnery, aby sa tie poškodené strechy mohli rovno vyhadzovať, bager odpratáva bahno z ciest a naši pracovníci čistia kanále od nánosov," doplnil Kalata, ktorý je vo funkcii len pár mesiacov a táto situácia bola pre neho veľmi veľká zaťažkávacia skúška. Najviac ho však mrzí zničené ihrisko, ktoré dlho budovali. Verí, že sa ho podarí vyčistiť, a že si na ňom ešte miestni chlapci zahrajú futbal.

"Škody voda napáchala aj na poliach, či už mali ľudia posadené obilniny a pod., to však zistíme až neskôr," dodal starosta. Niektorí obyvatelia mali ešte aj dnes v záhradách nahromadené krúpy zo stredajšej búrky. Mnohé domy majú príjazdové cestičky a chodníky zavalené blatom. Špinavé sú aj hlavné obecné komunikácie a vyčistiť ich podľa starostu potrvá niekoľko dní. V obci dnes ešte naďalej platí tretí stupeň povodňovej aktivity.

Búrky vyčíňali aj v Košiciach, vietor strhol strechy z domov

Búrka, ktorá sa prehnala Košickým krajom, najväčšie škody spôsobila v obci Hriadky v okrese Trebišov. Ako dnes ráno informoval hovorca košického krajského riaditeľstva HaZZ Tomáš Berzetei, okolo deviatej večer silná víchrica poškodila strechy na štyroch rodinných domoch a starosta obce Hriadky vyhlásil mimoriadny stav. „Búrka netrvala dlho, no víchrica strhla na štyroch domoch krytinu zo strechy, vyvrátila nejaké stromy a polámala konáre. Ľuďom musíme pomôcť dočasne prikryť strechy. Máme plachty a prišli aj požiarnici,“ hovorí starosta Milan Rohaľ.

Silný vietor strhol strechy
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR)

V Košiciach podľa informácie Berzeteia hasiči zasahovali pod mostom na Palackého ulici, kde voda zaplavila cestu. Hasiči čerpali vodu z cesty aj na Palárikovoej ulici. Prečistili aj upchatý strešný zvod na bytovom dome na Galaktickej ulici, lebo vytápalo byty. Hasiči pomáhali aj majiteľovi rodinného domu v obci Byster, ktorému voda zatopila stolársku dielňu. Na viacerých miestach v kraji likvidovali popadané stromy a polámané konáre. 

Silný vietor strhol strechy
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR)

Silný vietor strhol strechy
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR)

Voda napáchala veľké škody, krúpy porozbíjali i strechy rodinných domov

Situácia v obci Vlkovce, okres Kežmarok, je po popoludňajšej prietrži mračien a padaní ľadovca veľmi zlá. Povedal to starosta obce Ján Kalata s tým, že veľké krúpy poškodili predovšetkým eternitové strechy obyvateľov.

Búrka s krúpami v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

„Nemám spočítané, koľko takých domov je, ale je ich dosť veľa, majú ich predovšetkým starší obyvatelia. Krúpy boli také veľké, že doslova rozbili tie strechy, sú tu aj autá porozbíjané,“ uviedol.

Búrka s krúpami v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Prvá vlna búrky s ľadovcom prišla v obci krátko po 16. h, okolo 18. h začalo opäť silno pršať. Viacero domov zatopila voda jednak z pivníc, ale aj cez deravé strechy. Postihnutých je minimálne 20 rodinných domov. 

„Multifunkčné ihrisko je pod vodou a nánosmi bahna, voda zobrala aj jednu stodolu, škody budú veľmi veľké,“ dodal starosta, ktorý si takúto pohromu v obci nepamätá. Na mieste stále zasahujú hasiči a ľudia si aj vzájomne pomáhajú odstraňovať škody po silnej búrke. Momentálne už v obci neprší.

Búrka s krúpami v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Nočná víchrica spôsobila škody v župách južne od Budapešti

Maďarskí hasiči museli po nočnej víchrici zasahovať v Čongrádskej, Báčsko-malokumánskej a Tolnianskej župe, kde silný vietor lámal konáre, vyvracal stromy a poškodil elektrické vedenia.
Hovorca Celoštátneho úradu ochrany proti katastrofám Márton Hajdu dnes podľa agentúry MTI uviedol, že v meste Kalocsa vietor poškodil strešnú konštrukciu nemocnice a v ôsmich obciach spôsobil výpadok dodávok elektriny.

V obci Nagyatád vyvrátil vietor strom vysoký 20 metrov, ktorý spadol na koľajnice. Pri meste Kiskunfélegyháza uzavreli štátnu cestu číslo 5, na ktorú popadalo niekoľko vyvrátených stromov. Smerom na Segedín bude podľa polície cesta uzatvorená až do poludnia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu