Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Cena je vynikajúca, pochvaľuje si minister Glváč: 9 vrtuľníkov od Američanov za 261 miliónov!

Sikorsky Black Hawk
Sikorsky Black Hawk (Zdroj: wikipedia.org)

BRATISLAVA - Slovensko kúpi od USA deväť viacúčelových vrtuľníkov Sikorsky Black Hawk. Nákup, ktorý sa uzatvára prostredníctvom amerického zahraničného vojenského predajného systému Foreign Military Sales (FMS), má mať hodnotu 261 miliónov dolárov.

"Ide o najväčší modernizačný projekt ministerstva obrany. Celý proces bol transparentný a cena je vynikajúca," povedal dnes novinárom minister obrany SR Martin Glváč. Zdôraznil, že Slovensko vrtuľníky nakúpilo za cenu, za akú obstaráva aj armáda USA. Cena zahŕňa obstaranie všetkých ďalších vrtuľníkových spôsobilostí, teda výcviku, logistiky a servisu.

Prvý vrtuľník by mal na Slovensko doraziť v roku 2016, ďalších osem príde postupne do roka 2019. Sumu 261 miliónov dolárov bude Slovensko splácať do roka 2024, pričom najväčší objem splátok približne v hodnote tretiny kontraktu sa splatí v prvých dvoch rokoch, teda v roku 2015 a 2016. Od roku 2020 by mali byť splátky v minimálnej výške. Už v auguste 2015 by mali do USA vyraziť na výcvik prvé dve posádky zo Slovenska, teda štyria piloti a osem ľudí pozemného personálu. 

Glváč verí, že Slovensko sa postupne stane lídrom regiónu vo výcviku na strojoch Black Hawk. S firmou Sikorsky už rokuje o zriadení výcvikového centra na Slovensku, kde by mohli cvičiť napríklad Švédi a Rakúšania, ktorí tiež lietajú na vrtuľníkoch Black Hawk. 

Americký veľvyslanec Theodore Sedgwick považuje nákup amerických vrtuľníkov za historickú transakciu pri generačnej obmene slovenskej armády, ktorá zlepší jej interoperabilitu s krajinami NATO. Zároveň sa podľa jeho slov posilní strategické partnerstvo medzi SR a USA a Slovensko získa nové príležitosti na výcvik a logistickú podporu iných krajín v regióne. 

Veliteľ vzdušných síl OS SR Miroslav Korba vysvetlil, že americké vrtuľníky nahradia viacúčelové ruské stroje Mi-17. Najnovšia generácia vrtuľníkov Black Hawk podľa Korbu bude slúžiť na činnosti, ktoré Slovensko na zahraničných misiách zabezpečovalo aj doteraz - predovšetkým prepravu materiálu a osôb, respektíve hasenie požiarov. Vrtuľníky budú vybavené systémom na nočné videnie. Zároveň majú predprípravu na osadenie dvoch ľahších guľometov, jedného väčšieho guľometu a môžu byť vybavené aj podvesnými systémami. Životnosť vrtuľníkov je 25 rokov a na rozdiel od ruských strojov sú bezgenerálkové. Americké vrtuľníky majú oproti ruským o tretinu nižšiu spotrebu paliva a unesú viac nákladu.

Nové vrtuľníky podľa náčelníka generálneho štábu Milana Maxima plne vyhovujú potrebám a požiadavkám ozbrojených síl SR. Nákup strojov hodnotí pozitívne, považuje ho za rozhodujúci krok k modernizácii armády. 

Minister obrany Glváč chce ďalej pokračovať v modernizácii ozbrojených síl, zamerať sa chce na pozemné vojsko. Najbližšie čaká Slovensko súťaž na nákup radarov. "Budem sa tešiť na najnižšiu cenu, ktorá vzíde z verejnej súťaže," konštatoval Glváč.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu