Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Na hrebeni Nízkych Tatier fúka vietor v nárazoch silou víchrice

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

LIPTOVSKÝ HRÁDOK – Vplyvom silného vetra a sneženia trvá vo vysokohorskom teréne Vysokých a Západných Tatier mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Igor Žiak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Na povrchu dobre spevnenej staršej snehovej pokrývky sa nachádza desať- až 30-cm vrstva nového a previateho snehu. „Na záveterných svahoch, pod hrebeňmi a horskými sedlami sú nestabilné snehové dosky a preveje. Lavínu tam môže uvoľniť veľké dodatočné zaťaženie,“ dôrazne upozornil lavínový špecialista.

Dnes ráno bolo na horách polooblačno až zamračené bez zrážok. Teplota vzduchu sa pri miernom oteplení pohybovala od -10 do -3 stupňov Celzia. Na hrebeňoch Nízkych Tatier fúkal severozápadný vietor v nárazoch až silou mohutnej víchrice. V uplynulých hodinách pripadlo od poprašku do 13 cm nového snehu.

Za celú poslednú trojdňovú periódu sneženia pripadlo až do 35 cm nového snehu. Rozmiestnený je veľmi nerovnomerne a jeho hrúbka narastá s pribúdajúcou nadmorskou výškou. Súvislá snehová pokrývka je približne od 1100 m n. m. V Nízkych Tatrách a vo Fatrách trvá malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu