Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Takto v skutočnosti vidia Slováci politikov: Internet odhalil iluminátov aj alkoholičku!

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: mashable.com)

BRATISLAVA – Aj Slovensko žije v multimediálnej dobe, preto ak si chce priemerný volič vyhľadať informácie o svojom obľúbenom alebo nenávidenom politikovi, obráti sa na internetový prehliadač. Jediným z politikov, kto sa v minulom roku dostal do rebríčka Top 10 najvyhľadávanejších termínov na slovenskom Google, bol Andrej Kiska. Otázka teraz znie, čo si Slováci najčastejšie zisťujú o známych politikoch? Budete prekvapení.

Andrej Kiska

Začnime s prezidentom Andrejom Kiskom. Ak si zadáte jeho meno do Google, povedzme aj s nejakým pomocným slovesom, vyhodí vám hneď niekoľko možností, čo sa pýtali ľudia pred vami. Základná otázka znie: „Je Andrej Kiska scientológ?“ Vzhľadom na prezidentské voľby v minulom roku, slovo scientológia dominovalo aj v rebríčku najvyhľadávanejších termínov v súvislosti s otázkou „Čo je“.

O prepojení Andreja Kisku so scientologickou cirkvou sa v kritickom období pred marcovými voľbami nahovorilo pomerne dosť. V tom čase prezidentský kandidát a súčasný premiér Robert Fico obvinil Kisku, že má blízko k scientológom. Situácia sa vyhrotila natoľko, že Kiska podal na Fica trestné oznámenie za krivé obvinenie a ohováranie. „Pán Kiska môže podať trestné oznámenie, nebudem mať problém ho vyvrátiť. Pán Kiska klamal celé Slovensko v priamom prenose,“ vyhlásil vtedy na tlačovej konferencii Fico.

Robert Fico a Andrej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Scientologická cirkev na Slovensku však tieto tvrdenia verejne vyvrátila, následne premiér vyzval Kisku, aby si spravil bezpečnostnú previerku. Tú by však podľa neho nedostal kvôli svojmu napojeniu na „ľudí z tejto sekty, ktorých pozná, stretáva sa s nimi a spolupracuje“. Kiska s tým problém nemal, no po zvolení povedal, že nevidí dôvod a previerku Národného bezpečnostného úradu si spraviť nedal, čo odobrili aj politológovia.

Okrem toho sa Slováci Google pýtajú, či je žid a uisťujú sa, že je rozvedený. O jeho náboženskom vyznaní sa teda polemizuje dosť, rovnako konzervatívne zmýšľajúcim obyvateľom sa nepáči, že prezident je druhýkrát ženatý. Zaujímavé je aj to, že pri klasickej otázke, kto je Andrej Kiska, Google okamžite ponúka dodatok „potvrdené fakty“. Akoby ľudia predpokladali, že o prezidentovi koluje na internete aj mnoho klamstiev a klebiet.

Takto v skutočnosti vidia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Robert Fico

Zrejme najsledovanejším politikom na Slovensku je predseda dlhodobo najsilnejšej strany a premiér Robert Fico. Pri jeho mene sa vo vyhľadávaní okamžite objavuje požiadavka na životopis či oficiálnu stránku na sociálnej sieti Facebook, dokonca kontakt celkovo. Ľudí ale prekvapivo zaujíma aj Ficov syn Michal, ktorý momentálne študuje na Ekonomickej univerzite v Bratislave. Minulý rok sa dokonca prihlásil na študijný pobyt v zahraničí cez projekt Erasmus.

Aj v súvislosti s menom Roberta Fica sa do popredia dostala otázka, či je žid. V predvolebnom videu ale ponúkol odpoveď, otvorene hovoril o svojej katolíckej výchove, napriek tomu, že bol ešte počas socialistického zriadenia členom komunistickej strany. Dôležitá je však otázka, na ktorú sa snaží veľká časť Slovákov, ktorí sa o premiéra zaujímajú, získať odpoveď práve cez Google: „Je Robert Fico iluminát?“ Skutočne málo pravdepodobná teória je určite veľmi populárna medzi konšpirátormi. Radšej teda zodpovieme inú otázku, ktorá ľudí zaujíma nemej a týka sa Roberta Fica – meria presne 183 centimetrov.

Takto v skutočnosti vidia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: YouTube)

Radoslav Procházka

Pozrime sa na ďalšieho kandidáta na prezidenta, ktorý sa však do druhého kola volieb neprepracoval. O Radoslavovi Procházkovi chcú Slováci vedieť pomerne bežné veci, ako kontakt, chcú si prečítať jeho blog alebo niektorý z rozhovorov. Zaujímajú sa o jeho meno aj v súvislosti s februárovým referendom o rodine, ktoré bolo neplatné. V jeho strane Sieť sa totiž vo veľkom diskutovalo, či účasť na referende Aliancie za rodinu odporučiť alebo naopak.

Prirodzene zvedaví sú opäť na rodinné pomery, respektíve mužov na Slovensku určite svojou krásou zaujala Katarína Procházková. S predsedom strany Sieť má dve deti, žijú spolu v Šamoríne. Katarína je právnička, ktorá väčšinu svojho voľného času venuje pro bono práci, právne rady dáva na to odkázaným občanom, ktorých práva sa porušujú. Pestovanú Procházkovu manželku (28) si mnohí vedeli predstaviť na mieste prvej dámy, no to zrejme vo voľbách nestačilo.

Takto v skutočnosti vidia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA, TASR, Topky)

Ján Fígeľ

U predsedu KDH a zároveň u jedného z najaktívnejších politikov od roku 1990 sa mnohí domáhajú dôkazu o akademických tituloch, v súvislosti s menom Ján Fígeľ preto ako prvé odkazy svietia PhD. a slovo titul. Ľudí zaujíma najmä jeho činnosť v strane KDH, ako aj blog. Okrem názorov si osviežujú aj životopisné údaje, no tentokrát sa manželke Márii či ich štyrom deťom toľko pozornosti nevenuje. Predsa len, ide o konzervatívneho politika, dalo sa predpokladať, že sa o jeho osobe informujú podobne konzervatívni voliči.

Iveta Radičová

Iveta Radičová bola doteraz jedinou premiérkou Slovenska. Preto je trochu smutné, že užívateľov internetu najviac zaujíma to, či je alkoholička. Na strane druhej, dá sa to pochopiť, nakoľko sa o Radičovej zosnulom manželovi a populárnom humoristovi Stanovi Radičovi vedelo, že si rád vypije. Verejnosť vedela, že Stano bol Ivetinou životnou láskou, preto veľa pozornosti pútal aj jej priateľ, paralympionik Ján Riapoš.

Takto v skutočnosti vidia
Zobraziť galériu (6)

Na toho však Slováci očividne už zabudli, snáď aj samotná Radičová, ktorá sa po rozchode v roku 2009 dlho nevedela odhodlať vôbec o vzťahu hovoriť. Ľudí skôr zaujímajú jej názory na politické dianie, rovnako ako pri Procházkovi, aj tu medzi najvyhľadávanejšie termíny patrí referendum. Zároveň po tom, ako sa rozhodla stiahnuť z politiky, jej fanúšikov zaujíma aj to, ako sa jej darí v Oxforde, kde prednášala na univerzite.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu