Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Pápež František prekvapil celé Slovensko: Prvé stretnutie s arcibiskupom Róbertom Bezákom!

Arcibiskup Róbert Bezák Zobraziť galériu (3)
Arcibiskup Róbert Bezák (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Pápež František dnes prijal slovenského arcibiskupa Róberta Bezáka. Od roku 2012, kedy bol odvolaný z pozície trnavského arcibiskupa, sa konečne pohli ľady.

Svätý otec sa iba včera stretol s našim prezidentom Andrejom Kiskom. S pápežom Františkom hovoril aj o arcibiskupovi Bezákovi. Vzhľadom na to, že ide o internú vec katolíckej cirkvi, prezident detailnejšie neinformoval o obsahu tejto časti rozhovoru.

No dnes sa dlho očakávané stretnutie stalo skutočnosťou. "Svätý Otec František prijal dnes dopoludnia na audiencii emeritného arcibiskupa Trnavy Mons. Róberta Bezáka," informuje tlačové oddelenie Vatikánu. Prvý túto správu priniesol slovenský portál Svet kresťanstva.

Pápež František prekvapil celé
Zobraziť galériu (3)

Nezverejnil však, čo bolo témou rozhovoru. Vo štvrtok o Bezákovi s pápežom hovoril aj prezident SR Andrej Kiska. Bezákovi sa 25. júna 2014 po generálnej audiencii vo Vatikáne podarilo stretnúť so Svätým Otcom Františkom. S pápežom Františkom sa vtedy stretol ako jeden z približne tridsiatich biskupov a počas krátkeho stretnutia odovzdal pápežovi list. Až dnes však dostal u pápeža osobnú audienciu, o ktorú žiadal.

Konferencia biskupov Slovenska sa teší

Konferencia biskupov Slovenska (KBS) sa teší, že Svätý Otec prijal arcibiskupa Bezáka. "Všetky rozhodnutia a kroky nášho Svätého Otca si vážime a plne ich rešpektujeme,“ povedal pre agentúru SITA hovorca KBS Martin Kramara.

Katolícky aktivista František Mikloško, ktorý prvý pred troma rokmi cez agentúru povedal, že sa pripravuje Bezákovo odvolanie, dnes uviedol, že prijatie Bezáka u pápeža je niečo, po čom všetci veľmi túžili. „Túžili sme, aby pápež sa s Bezákom porozprával, pretože okolnosti odvolania sú stále nejasné. Je to obrovský posun, že sa prelomili múry a Bezák mohol povedať svoj názor,“ povedal Mikloško.

Mikloško je presvedčený, že pápež chce riešiť prípad arcibiskupa Bezáka, ale čo to znamená riešiť, by si nedovolil povedať. „Môže to byť pozícia v zahraničí, na nejakej vatikánskej kongregácii. Nevidím reálne miesto v slovenskej diecéze. Ale samotný Bezák, keby sa vrátil medzi slovenských biskupov, by bol iný ako predtým. Aj biskupi by boli iní. Všetci prešli vnútorným vývojom. Každý by k tomu pristúpil s pokorou a nie ako víťaz,“ vyhlásil Mikloško.

Bezák bol od decembra na Slovensku

Róbert Bezák sa zdržiaval od decembra na Slovensku. Do kláštora redemptoristov v Taliansku sa už nechcel vrátiť. Bezák, ktorý je členom rehole redemptoristov, si sám Bussolengo vybral za miesto svojho pobytu z viacerých ponúk, ktoré mu rehoľa poskytla. Pôsobil tam od decembra 2013. Pôvodne nesmel slúžiť omše pre verejnosť, čo mu však neskôr miestny biskup dovolil.

Svätý Otec Benedikt XVI. odvolal arcibiskupa Róberta Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy 2. júla 2012. Rozhodol sa tak na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila od 22. januára do 1. februára 2012. V decembri 2013 Bezák opustil Slovensko a presťahoval sa do talianskeho Bussolenga.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu