Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Rómovia pôjdu do ulíc, nepáči sa im policajná brutalita: Nemôžu nás bezdôvodne biť!

František Tanko
František Tanko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Policajti musia prestať bezdôvodne biť Rómov. Vyhlásil to dnes predseda Strany rómskej únie na Slovensku (SRÚS) František Tanko na margo minulotýždňového policajného zásahu v rómskych osadách na východe Slovenska. Podľa jeho slov je čas konať, Rómovia preto idú do ulíc.

SRÚS už v piatok (10.4.) organizuje protestný pochod pred Okresným riaditeľstvom Policajného zboru v Michalovciach a v sobotu (11.4.) v Rimavskej Sobote na Dúžavskej ceste. SRÚS na protesty ľudí zvážať nebude a každý má prísť po vlastnej linke aj preto, lebo strana nechce z tejto akcie vytĺkať politický kapitál. Neskôr by mali nasledovať aj ďalšie protesty po celom Slovensku.

"Rómovia na Slovensku sú pohoršení, ako policajti bijú občanov v osadách. Dôležité je, aby sa prípad vyšetril a nezamietol pod koberec. Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) vyjadril pochybnosť, že policajti Rómov zbili. To je zarážajúce. Kaliňák dostal v roku 2012 hlasy aj od týchto zbitých Rómov," upozornil Tanko a ministra sa pýtal, kedy skončia tieto brutálne zásahy voči rómskej národnostnej menšine.

Na otázku, či vidí v konaní polície rasizmus, šéf SRÚS odvetil, že Rómovia sú pre policajtov zjavne dobrí na to, aby si do nich mohli udrieť. "Vtrhnú do domácností, zakryjú deťom oči a mlátia dospelých. V roku 2012 to boli práve Rómovia aj z okresu Michalovce, ktorí volili predstaviteľov Smeru-SD. Budúci rok už určite tieto hlasy nedostanú," uistil.

Aj Tanko podobne ako časť opozície či verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová kritizuje, že zo zásahu nebol vyhotovený videozáznam. "Ak by bol, pozerali by sme sa na to inak. My tvrdíme jedno, policajti druhé, a výsledkom sú len ponižovaní a zbití Rómovia," zdôraznil s tým, že niektoré trestné oznámenia už podané boli a budú nasledovať ďalšie. Kaliňák v stredu (8.4.) povedal, že podľa neho nebol nikto zmlátený. "Akcia bola vo viacerých obciach. Policajti vždy spisujú záznamy o použití donucovacích prostriedkov, vo Vrbnici však k tomu nedošlo. Teda miera toho, odkiaľ pochádzajú tí, ktorí sa nechali ošetriť, je otázna. Aj starosta Vrbnice povedal, že nič také nevidel, takže všetko preukáže vyšetrovanie. Mohli sme mať kamery, ale je to finančne náročné a keď mi dodajú 20 miliónov eur, bude to hneď," avizoval.

Košickí krajskí policajti uskutočnili 2. apríla celokrajskú pátraciu akciu 100, na ktorej sa zúčastnilo 139 policajtov. Jednou z obcí, do ktorej prišli, bola aj Vrbnica, kde podľa starostu počas zásahu zbili do 20 Rómov. Neskôr ich približne 15 ošetrili. Krajský policajný riaditeľ vylúčil akýkoľvek brutálny zásah policajtov a ohradzuje sa proti tvrdeniu Rómov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu