Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

EXKLUZÍVNE Najkurióznejšie poistenia štátu: Horibilné sumy, z ktorých sa vám zatočí hlava!

Bratislavský hrad patrí medzi najcennejšie slovenské pamiatky Zobraziť galériu (5)
Bratislavský hrad patrí medzi najcennejšie slovenské pamiatky

BRATISLAVA – Zamysleli ste sa niekedy nad tým, akú hodnotu má napríklad Bratislavský hrad, budova parlamentu či vzdušný priestor nad Slovenskom? Ak chcete mať aspoň približnú predstavu, čítajte ďalej. Väčšina z nás si ani nedokáže predstaviť a netuší, aké poklady doma na Slovensku máme!

Jedným z najdôležitejších poistení každého štátu je „poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú pri poskytovaní leteckých navigačných služieb, medzi nimi aj služba riadenia letovej prevádzky,“ informovala Topky hovorkyňa Letových prevádzkových služieb Slovenskej republiky Michaela Legelová. Poistenie sa týka zabraňovaniu zrážkam medzi lietadlami či medzi lietadlami a prekážkami na prevádzkovej ploche letísk a slúži aj na urýchlenie a udržanie usporiadaného toku letovej prevádzky. „Jeho suma je 500 miliónov eur,“ dodala hovorkyňa.  

EXKLUZÍVNE Najkurióznejšie poistenia štátu:
Zobraziť galériu (5)

Letisko M. R. Štefánika
Zobraziť galériu (5)
Letisko M. R. Štefánika

Topky ďalej zistili, že na poistení leteckých navigačných služieb a zodpovednosti za škody či majetok sa podieľa poisťovňa Kooperativa s ročnou výškou poistnej sumy 1 830 000 eur. Ako informovala hovorkyňa poisťovne Kooperativa, „rovnako s ďalšími poisťovňami kryjeme v Slovenskom jadrovom poisťovacom poole riziká spojené s prevádzkou jadrových zariadení,“ uviedla Miriam Fuňová.

Čítajte tiež: Výber tých najkurióznejších nehôd Slovákov, ktoré si chceli dať preplatiť

Na poistení jadrových zariadení na Slovensku sa podieľa aj poisťovňa Allianz – Slovenská poisťovňa. Predmetom poistenia Slovenského jadrového poisťovacieho poolu (SJPP) je „poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú jadrovou udalosťou vzniknutou v súvislosti s prevádzkou jadrového zariadenia poisteného na území Slovenska,“ spresnil hovorca poisťovne Artur Šturmankin.  „Jadrovou škodou sa myslí škoda na živote, škoda na zdraví a škoda na majetku vzniknutá fyzickej alebo právnickej osobe v príčinnej súvislosti s jadrovou udalosťou. Limit poistného plnenia je zákonom stanovený na 300 miliónov eur,“ doplnil Šturmankin.

Jaslovské Bohunice
Zobraziť galériu (5)
Jaslovské Bohunice

Námestia, sochy aj cesty

V databáze poistených subjektov verejného sektora Komunálnej poisťovne sa nachádza napríklad  Kancelária národnej rady SR, Bratislavský hrad či budovu parlamentu. „Poistený máme aj obecný majetok ako sú námestia, sochy, fontány či cestné komunikácie“, uviedla Daniela Šulcová, hovorkyňa Komunálnej poisťovne. Z údajov poistnej zmluvy s účinnosťou od 1. augusta 2013 do 1. augusta 2016 vyplýva, že hradný palác v rámci areálu Bratislavského hradu je poistený na sumu 99 795 656, 16 eur, budova pri Mikulášskej bráne na 13 232 105 eur a hradná vináreň na 10 259 565 eur. Múry, resp. hradby Bratislavského hradu sú poistené sumou 6 856 027 eur a budova Národnej rady SR je poistená na 36 593 118 eur. Poistenie zahŕňa aj riziko škody spôsobenej zemetrasením, nárazom lietadla či iného dopravného prostriedku.

Poistenie proti terorizmu

„Komerčná poisťovňa vie zabezpečiť poistenie majetku Slovenskej republiky, ale i zodpovednosť prevádzkovateľa a iné riziká súvisiace s vlastníctvom týchto nehnuteľností ich prevádzkou. Poskytuje aj poistenie majetku proti terorizmu,“ uviedla hovorkyňa poisťovne UNIQA Eva Kuchárková a doplnila, že na druhej najdlhšej európskej rieke a najväčšom slovenskom veľtoku Dunaji sú poistené priehrady, hrádze a vodné nádrže. Najväčšia vodná elektráreň Gabčíkovo je podľa slov hovorkyne poistená z poistenia majetku a zodpovednosti z prevádzky. Ako ďalej vysvetlila Eva Kuchárková, na riekach sa zvykne poisťovať aj vodná doprava, teda samotné lode. Vodné toky chráni tiež poistenie proti environmentálnym škodám, medzi ktoré patrí napríklad ropa unikajúca z tankeru.

Vodné dielo Gabčíkovo
Zobraziť galériu (5)
Vodné dielo Gabčíkovo

Štát sa pred následkami škôd na životnom prostredí chráni poistením environmentálnej zodpovednosti. „Vybraným zalesneným územiam môže zabezpečiť ochranu lesného porastu a poistiť ich proti požiaru,“ dodáva Kuchárková s tým, že v prípade štátnych poistení ide o sumy, ktoré zodpovedajú hodnotám štátneho majetku. „V tomto prípade hovoríme o takzvaných nových hodnotách, teda o hodnote, za ktorú sa dá postaviť nová nehnuteľnosť. Konkrétne hodnoty k poisteniu zodpovednosti sa stanovujú zo stupňa výšky ohrozenia,“ uzavrela.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu