Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO Spoznajte históriu Bratislavy: Unikátna výstava začína už dnes

Otvorili výstavu Archeologický výskum Bratislavský hrad 2008 - 2014 Zobraziť galériu (14)
Otvorili výstavu Archeologický výskum Bratislavský hrad 2008 - 2014 (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Výstavu s názvom Archeologický výskum Bratislavský hrad 2008 – 2014 otvorili dnes dopoludnia v priestoroch Archy na Uršulínskej ulici. Pripravili ju Mestský ústav ochrany pamiatok a archeologická spoločnosť Via Magna.

Prvá etapa výskumu územia Bratislavského hradu prebiehala v rokoch 2008 – 2010, po trojročnej prestávke z dôvodov financovania pokračovala druhá etapa od roku 2013. Na 17 paneloch prezentuje archeologické nálezy výskumu v uvedených rokoch. Na prvých paneloch ponúka výstava kompletnú informáciu o tom, kto výskum realizoval, v akých podmienkach, s akým mechanizmom kontroly. To všetko sa dialo pod dohľadom archeologických komisií, ktoré usmerňovali jednotlivé kroky výskumu. 

Otvorili výstavu Archeologický výskum
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Na ďalších paneloch sú zobrazené údaje podľa jednotlivých historických období, od doby kamennej až po novovek a uvedením, na ktorej ploche hradu sa jednotlivé nálezy vyskytli. Najcennejšie nálezy sa nachádzajú na hrade v klenotnici Slovenského národného múzea a dokumentujú vývoj osídlenia hradu od praveku až po súčasnosť. Medzi nálezmi sú zlaté a strieborné mince z keltskej doby s nápismi a menami kniežat z doby asi 50 rokov pred naším letopočtom, kusy dlažby osídlenia staré viac ako 2000 rokov, úlomky balustrád z barokovej záhrady na hrade, úlomky stredovekých hrncov či amfory na dovoz vína zo Stredomoria a jeho uskladnenie.

Otvorili výstavu Archeologický výskum
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

„Bratislava a Slovensko často hľadá, čím sa odlíšiť turisticky od svojich susedných krajín Maďarska a Rakúska, ktoré sú bohaté na históriu. Práve nálezy, ktoré sa našli na Bratislavskom hrade, nám dávajú nový priestor prezentovať sa. Posúvajú históriu hradu a Bratislavy ako mesta o 900 rokov späť až do druhého storočia pred Kristom. Podľa archeologických nálezov vieme, že Bratislava v období druhého a prvého storočia pred Kristom nebola malou dedinkou, bola veľkým keltským oppidom, kamenným mestom, v ktorom sídlil jeden z keltských, možno aj dvaja keltskí náčelníci. Sú to nádherné nálezy, ktoré touto výstavou chceme sprístupniť verejnosti,“ povedala Iveta Plšeková, námestníčka primátora Bratislavy. 

Otvorili výstavu Archeologický výskum
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Podľa jej slov výhodou tejto výstavy je aj to, že ju organizátori môžu zabaliť a zobrať so sebou na výstavy cestovného ruchu či do partnerských miest Bratislavy. Výstava je otvorená denne dopoludnia od 10.00 do 12.00 h, popoludní od 14.00 do 17.00 hodiny, je pripravená v slovenskom, nemeckom a anglickom jazyku. Výstava je pripravená v obrazovej podobe, jednotlivé exponáty výskumu budú vystavené na Bratislavskom hrade budúci rok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu