Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zomrel známy spisovateľ Peter Pištánek: Údajne spáchal samovraždu, otrava liekmi!

Peter Pišťanek
Peter Pišťanek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovenskom v pondelok večer otriasla smutná správa. Známy spisovateľ Peter Pišťanek (†54) spáchal v Bratislave samovraždu, informoval denník SME. Podľa záchranárov bol v nedeľu večer intoxikovaný liekmi a krátko po 18:00 hod prevezený do Nemocnice sv. Cyrila a Metoda na Antolskej ulici. Literáta sa, bohužiaľ, zachrániť nepodarilo. Okolo desiatej hodiny večer Pišťanek zomrel.

Záchranárov privolali k spisovateľovi, ktorého objavili v bezvedomí včera podvečer. „54-ročný muž intoxikovany liekmi bol prevezeny do nemocnice na Antolskej ulici okolo pol piatej popoludní v Petržalke. Pri prevoze ešte žil, skonal v nemocnici,“ povedal Topkám hovorca záchranárov Boris Chmel.

V nemocnici bojoval o život štyri hodiny.

„54-ročného muža priviezli záchranári do nemocnice v nedeľu, krátko po 18:00 hodine vo vážnom stave. Bol intoxikovaný, v bezvedomí. Napriek snahe lekárov okolo 22:00 hod zomrel,“ vyjadrila sa pre Topky.sk hovorkyňa univerzitnej nemocnice v Bratislave Petra Stano Maťašovská.

Peter Pišťanek študoval dramaturgiu a scenáristiku na VŠMU. V 80. rokoch bol spoluzakladateľom kultovej hudobnej skupiny Devínska Nová Vec. Do roku 1988 vystriedal viacero zamestnaní. Publikovať začal koncom 80. rokov v časopise Slovenské pohľady, debutová knižka mu vyšla až v roku 1991. Námety pre svoje diela neraz čerpal zo svojho bydliska, ktoré sa nachádza na pomedzí veľkomesta a vidieka.

Patril k prekladaným slovenským autorom, jeho románová trilógia Rivers of Babylon vyšla celá alebo postupne vychádza v Chorvátsku, Veľkej Británii, Turecku, Česku, Francúzsku a Srbsku. Na jeho námet a scenár (spoluautor Marian Urban) podľa románu Rivers of Babylon nakrútil režisér Vladimír Balco roku 1998 celovečerný film, na námet novely Muzika nakrútil roku 2007 celovečerný film Juraj Nvota (film získal Národnú filmovú cenu Slnko v sieti v 9 kategóriách). Na sklonku roku 2014 vyšiel jeho román Rukojemník - Lokomotívy v daždi na motívy vlastného scenára (spoluautor Marian Urban), podľa ktorého režisér Juraj Nvota nakrútil celovečerný film Rukojemník (slovenská premiéra január 2015).

Knihy Petra Pišťanka nájdete v ponuke internetového obchodu iPark.sk>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu