Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ako je možné, že príbeh o Popoluške, s jemnou prímesou erotiky, zarobil už stovky miliónov dolárov?

Psychologička Barbora Kuchárova, lifestylová blogerka Ela Dekánková a moderátorka večera Karin Majtánová. Zobraziť galériu (4)
Psychologička Barbora Kuchárova, lifestylová blogerka Ela Dekánková a moderátorka večera Karin Majtánová. (Zdroj: topky)

BRATISLAVA – Je trilógia Päťdesiat odtieňov iba erotická literatúra alebo má aj hlbší prínos? Je sado-maso psychická úchylka alebo forma sexuality? Ako je možné, že príbeh o Popoluške s jemnou prímesou erotiky zarobil milióny?

Aj na takéto záludné otázky sa pokúšali odpovedať približne tridsiatke poslucháčov v bratislavskej kaviarni na Námestí SNP psychologička Barbora Kuchárova, lifestylová blogerka Ela Dekánková a moderátorka večera Karin Majtánová.

Pri príležitosti Mesiaca knihy totiž pre nich zorganizovala Kaymu, online obchodná komunita, v známej kaviarni na Námestí SNP v Bratislave, diskusiu ku knihe britskej autorky E. L. James: Päťdesiat odtieňov sivej s názvom „Päťdesiat odtieňov sivej, kniha vs. realita“. Knižný bestseller britskej autorky sa preložil do 52 jazykov a doteraz sa jej predalo viac ako 100 miliónov výtlačkov. Tým kniha prekonala aj Harryho Pottera, Tolkienovho Hobbita alebo Brownov Da Vinciho kód.

 „Knižná trilógia aj film silne polarizujú spoločnosť. Delia ju na zástancov tohto príbehu, a potom na druhej strane absolútnych odporcov. Ale stále platí, a to je veľmi zaujímavé, že medzi ženami je tento príbeh mimoriadne populárny. A to bol dôvod, prečo sme sa v Kaymu rozhodli zorganizovať takúto diskusiu a ponúknuť trošku hlbší pohľad do témy, taký viac psychologický,“ povedala Ela Dekánková, manažérka a lifestylová blogerka z Kaymu. „Kontaktovali sme dokonca aj samotnú autorku trilógie a poprosili sme ju krátky videopozdrav pre jej slovenských čitateľov a fanúšikov, ktorých je mimochodom viac než 170-tisíc. Autorka E.L James sa veľmi potešila nášmu záujmu a my veríme, že príjme naše pozvanie a ešte v priebehu tohto roka by mohla navštíviť Slovensko,“ dodala Dekánková.

Moderátorka Karin Majtánová, ktorá diskusiu viedla, videla film a sama prečítala celú trilógiu. „Kniha na zaujala druhým plánom, ktorý možno druhí ľudia neakceptovali, alebo ani nechceli vidieť. Psychológiou, vykreslením charakterových črt hlavných hrdinov, dopadom ich skúseností z detstva, istou frustráciou osobnosti alebo istými leukoplastami, ktoré slúžia na zahojenie rán na duši,“ vysvetlila Karin Majtánová.

Celá diskusia sa niesla v duchu fenoménu, ktorý po celom svete kniha spôsobila. Hostia, ale aj publikum, sa svojimi otázkami zamerali na psychológiu partnerského a intímneho súžitia. S otázkou, či majú aj tvrdšie intímne praktiky priestor v harmonickom partnerskom vzťahu, psychologička Barbora Kuchárová súhlasila. „Ak sú dvaja partneri na tom dohodnutí, ak je to chuť obidvoch a pokiaľ im to osviežuje ich intímny život,“ povedala v diskusii Kucharová. Či takéto praktiky nemôžu ublížiť jednému alebo obidvom partnerom psychologička bližšie objasnila. „Môže, ale to treba riešiť v tom vzťahu, že niečo sa prekročilo. A keď sú tí dvaja partneri v harmonickom vzťahu, sú schopní aj nejaké nepohodlie v týchto praktikách opäť spolu riešiť,“ dodala Barbora Kucharová.

Príbeh románu Päťdesiat odtieňov sivej opisuje vzťah nevinnej študentky Anastasie Steelovej a multimilionára Christiana Greya. Knižná podoba zaujala a podnietila sexuálne fantázie desiatok miliónov žien po celom svete. Vyslúžila si tak aj jej filmové spracovanie, ktoré v našich kinách štartovalo tesne pred sviatkom sv. Valentína, 12. februára.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu