Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

FOTO Krik a volanie o pomoc: Vieme, prečo sa 20-roční mladíci utopili v Oravskej priehrade!

Fotografia z nočnej záchrannej akcie Zobraziť galériu (3)
Fotografia z nočnej záchrannej akcie (Zdroj: Dobrovoľné združenie Oravský záchranný systém )

NÁMESTOVO – Nočná tragédia v tmavých hlbinách Oravskej priehrady. Keby dvaja mladí muži zbytočne neriskovali, všetko mohlo byť inak, potvrdil Topkám Igor Janckulík z tímu dobrovoľných oravských záchranárov, ktorí na mieste zasahovali. Neďaleko mladíkov čakali kamaráti a brat jedného z utopených. Videli, ako sa ich telá stratili pod vodou.

Dvom mladým mužom sa stal dnes v noci pohyb na tenkom ľade Oravskej priehrady osudným. Podľa slov šéfa dobrovoľných oravských záchranárov Igora Janckulíka si mladíci chceli skrátiť cestu cez zamrznutú priehradu. Na jednom brehu priehrady sa totiž nachádzajú podniky, ktoré však okolo polnoci zatvárajú a mladíci sa aj s partiou kamarátov vybrali k najbližšej benzínke na druhej strane. Skratku si však vybrali len dvaja z nich, ostatní sa rozhodli prejsť cez most a ich cesty sa vtedy navždy rozdelili.

Pred jednou hodinou v noci dostali hasiči núdzový telefonát a na miesto smeroval tím záchranárov. „Mladíci sa topili asi 40 metrov od brehu, kde sa pod nimi prelomil ľad a začali volať o pomoc. Priatelia z ich partie, ktorí boli svedkami celej tragédie z neďalekého mosta, prežívali minúty hrôzy. Mladíci sa v zľadovatenej vode pokúšali plávať, jeden z nich mal dokonca vyzuté topánky. Nedostali sa však ďalej, ako len pár metrov, pretože museli rukami rozrážať ľad,“ opísal dramatickú situáciu Janckulík.

FOTO Krik a volanie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Orava Rescue System)

Ako Topkám potvrdil hovorca KR PZ v Žiline Radko Moravčík, kamaráti mladíkov okamžite volali pomoc, dokonca sa im chceli vybrať v ústrety. Keby tak ale urobili, mohlo dôjsť k ďalšej tragédii. Hoci bola na mieste, kde sa utopili, voda hlboká zhruba dva metre, Oravčania boli príliš ďaleko od brehu a nemali šancu na záchranu, potvrdil predseda oravských dobrovoľníkov. Záchranári telá utopených mladíkov lovili z čiernych vôd až do skorých ranných hodín.

Udalosť vyvolala podľa Igora Janckulíka veľmi veľké emócie. Na moste sa totiž nachádzal aj brat jedného z mladíkov. Pri záchrannej akcii „zasahovalo sedem príslušníkov z hasičskej stanice v Námestove a potápači zo Záchrannej brigády HaZZ v Žiline, ktorí hľadali jedného z mužov pod vodou,“ informovalo operačné stredisko KR HaZZ. Ako pre Topky ďalej uviedol Igor Janckulík, mladíci neboli prvými, ktorí si takto nebezpečne skracovali cestu cez zamrznutú hladinu. Nielenže chodia po stuhnutej hladine bežkári na lyžiach, ale na ľade Oravskej priehrady sú schopní zaparkovať aj šoféri s osobným autom! Ľudia podľa šéfa dobrovoľných záchranárov neraz podceňujú reálne riziko.

Mladíkom už nedokázal nikto pomôcť
Zobraziť galériu (3)
Mladíkom už nedokázal nikto pomôcť  (Zdroj: Dobrovoľné združenie Oravský záchranný systém )

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu