Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nový zákon o rodine vzbudil búrlivú diskusiu: Pozrite sa, ako zmeny hodnotia právnici!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA – Včera sme vám priniesli informácie o pripravovanej novele, ktorá začne platiť od 1. júla 2015 a pri jej tvorbe pomáhali aj právnici z Aliancie za rodinu. Zákon podľa odborníkov obsahuje kontroverzné body, ktoré rozvádzajúcim sa manželstvám skomplikujú situáciu. Prečítajte si originálne stanovisko expertov z Poradca podnikateľa.

V súčasnosti bolo ukončené medzirezortné pripomienkové konaniek návrhu novely zákona o rodine.  Návrh zákona prešiel širokou odbornou diskusiou a jeho primárnym cieľom je odstránenie aplikačných problémov praxi. Jeho súčasťou sú však podľa odborníkov aj sporné ustanovenia. Ide najmä o zakotvenie zásady záujmu dieťaťa a jej „legislatívne a spoločenské povýšenie na svoje patričné kardinálne miesto v systematike zákona o rodine“.

Odborná verejnosť sa však obáva, že takáto úprava môže spôsobiť komplikácie, nakoľko môže ovplyvniť rozhodovanie súdov pri rozvodoch a tlačiť ich k zachovaniu manželstva. Takisto môže byť podľa niektorých právnikov protiústavná úprava, podľa ktorej sa rodič dieťaťa bude môcť odsťahovať do iného ako susedného okresu iba so súhlasom expartnera. 

Ďalšími dôležitými zmenami v návrhu zákona o rodine sú:

  • vytvorenie nového efektívneho mechanizmu ochrany dieťaťa v prípadoch, keď nie je možné overiť úroveň ochrany života, zdravia dieťaťa a vystavenie dieťaťa neľudskému alebo zlému zaobchádzaniu súčasnými inštitútmi práva. Navrhuje sa, aby súd mohol povoliť orgánu sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately preverenie informácie o ohrození života, zdravia dieťaťa a vystavení dieťaťa neľudskému alebo zlému zaobchádzaniu priamo v obydlí dieťaťa (povolenie súdu na výkon oprávnenia vo veci starostlivosti o maloletých),

 

  • zrovnoprávnenie starých rodičov a iných blízkych osôb v ich práve styku s dieťaťom pre prípady, že ide o dieťa nezosobášených rodičov a zrušenie administratívnej prekážky, aby starí rodičia, súrodenci dieťaťa a súrodenci rodičov dieťaťa (strýko, teta) museli spĺňať podmienku trvalého pobytu na území Slovenskej republiky, ak majú záujem si dieťa nechať zveriť do náhradnej osobnej starostlivosti,

 

  • zlepšenie ochrany detí, ktoré sú zverené do náhradnej osobnej starostlivosti alebo do pestúnskej starostlivosti, pred nevhodným resp. rizikovým premiestnením do zahraničiaformou oznamovacej povinnosti.

 

  • špecifikovanie pravidiel nariadenia ústavnej starostlivosti, ktoré má byť len výnimočným opatrením súdu a vtejto súvislosti zlepšenie podmienok pre výkon výchovných opatrení, vrátane vyhodnocovania účelu výchovných opatrení,

 

  • v Občianskom súdnom poriadku, ktorý je novelizovaný týmto návrhom sa zavádza osobitné konanie o návrat maloletého v prípadoch neoprávnene premiestneného alebo zadržiavaného dieťaťa.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu