Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Chystáte sa na hory? Hrozí vám zvýšené nebezpečenstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - Na horách bolo dnes ráno jasno až polojasno. Vietor sa utíšil a fúkal len v najvyšších polohách a na hrebeňoch, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Prevládal čerstvý severozápadný až severovýchodný vietor do 40 km/h. Ochladilo sa. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -13°C do -8°C na hrebeňoch Tatier, do -5°C v nižších polohách a v podhorí. Za posledných 24 hodín pripadlo v Tatrách do 15 cm nového prachového snehu.

Za poslednú periódu sneženia pribudlo v najvyšších polohách až 35 cm nového snehu. Sneženie bolo sprevádzané silným severozápadným vetrom. Snehová pokrývka je tak značne nerovnomerná. Na mnohých miestach je povrch snehu kôrovitý až ľadový. Inde sa nachádzajú snehové vankúše naviateho prachového snehu s výškou viac ako jeden meter. Na vysoko položených severne orientovaných svahoch sa v snehovej pokrývke nachádzajú málo stabilné vrstvy hranatozrnného snehu.

Vo vysokohorskom teréne Vysokých, Západných, Nízkych Tatier a Malej Fatry je od nadmorskej výšky 1 500 m, vo Fatre 1 300 m zvýšené lavínové nebezpečenstvo - 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vo Veľkej Fatre trvá mierne lavínové nebezpečenstvo - 2. stupeň. Na mnohých strmých svahoch sa vytvorili menej stabilné snehové dosky a vankúše. Nebezpečné sú strmé svahy s východnou, juhovýchodnou, severovýchodnou a južnou orientáciou. Na svahoch so sklonom nad 35° je možné uvoľnenie doskových lavín už pri malom dodatočnom zaťažení na miestach, kde je na starom podklade nafúkané väčšie množstvo snehu. Nebezpečné môžu byť aj tienisté vysokohorské severné žľaby, kde sa sneh z predošlých snežení ešte nestihol stabilizovať. V najvyšších polohách Vysokých Tatier sa vyskytujú samovoľné malé prachové lavínky. Menšie až stredne veľké spontánne lavíny sa môžu vyskytnúť v priebehu dňa na slnkom osvietených svahoch. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu