Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vyčíslili škodu na Biľakovej buste: Výtvarníci si dali záležať, je to poriadny balík!

Pamätník komunistického politika Vasiľa Biľaka v Krajnej Bystrej
Pamätník komunistického politika Vasiľa Biľaka v Krajnej Bystrej (Zdroj: SITA)

KRAJNÁ BYSTRÁ – V obci Krajná Bystrá bol minulý týždeň odhalený pomník komunistickému funkcionárovi Vasilovi Biľakovi. Len niekoľko hodín po odhalení bol potretý červenou farbou. K činu sa hlásia výtvarníci Peter Kalmus a Ľuboš Lorenz. Pre incident už padajú trestné oznámenia, priebežnú škodu vyčíslili na 3500 eur.

Ako potvrdila predsedníčka Krajskej rady Komunistickej strany Slovenska (KSS) v Prešove Helena Polanská, bolo podané trestné oznámenie za poškodzovanie cudzej veci. Zároveň tvrdí, že podajú aj druhé trestné oznámenie na tri televízie, ktoré podľa nej vo svojich reportážach navádzali na trestný čin. 

Tiež uviedla, že v stredu (25. 2.) by chceli bustu Vasila Biľaka z pomníka odmontovať a dať ju opraviť. Do mesiaca by chceli dať do pôvodného stavu celý pomník. Tvrdí, že neurobili nič zlé, chceli vzdať len úctu človeku, ktorý sa v obci narodil a pomohol jej. Podľa Ľuboša Lorenza je v tomto prípade spôsobená morálna škoda, a to tým, že pomník človeku ako Vasil Biľak naozaj stojí. "Tento pomník bude v podobe, ako ho chcú mať komunisti, vždy iba dočasne, pretože je veľa ľudí, ktorí sa tomuto morálnemu svinstvu postavia," povedal Lorenz. Spochybnil aj výšku škody, ktorú dnes na polícii nahlásila KSS. 

Hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Daniel Džobanik dnes potvrdil, že ešte v nedeľu (22. 2.) bolo podané trestné oznámenie za poškodzovanie cudzej veci a predstavitelia KSS dnes deklarovali, že predbežná škoda na pomníku je 3500 eur. Momentálne ešte nebolo začaté trestné stíhanie. Podanie trestných oznámení na televízie nepotvrdil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu