Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Historicky prvý štrajk v justícii bude mať vysokú účasť: Potvrdilo ju 93 percent zamestnancov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

BRATISLAVA – Historicky prvého štrajku v justícii sa zúčastní 93,2 percenta zamestnancov všeobecných súdov. Na tlačovej konferencii v sídle Konfederácie odborových zväzov v Bratislave to dnes oznámili predstaviteľa Odborového zväzu justície (OZJ).

Odborári hovorili pôvodne až o 98-percentnej účasti, dnes tento údaj spresnili. Účasť či neúčasť na štrajku zamestnanci potvrdzovali podpisom na prezenčných formulároch. Podľa odborových predákov na súde v deň štrajku ostane hlavne vedenie súdov – riaditelia ich správy a ďalší vedúci pracovníci.

Štrajkujúci zamestnanci ostanú doma. Časť z nich sa zapojí do protestného zhromaždenia v hlavnom meste, ktoré OZJ plánuje v deň štrajku. Má mať rovnaký priebeh ako v roku 2012. Súdni úradníci začnú protest pred ministerstvom financií, odkiaľ budú pochodovať k ministerstvu spravodlivosti.

Predsedníčka OZJ Marta Božková dnes zdôraznila, že štrajk, ktorý sa uskutoční na budúci týždeň, je výstražný. V prípade, že nebudú splnené ich podmienky, zamestnanci súdov pristúpia podľa jej slov k  ďalšiemu, tentoraz už trojdňovému štrajku. Ďalší odborový predák Filip Demo spresnil, že v absolútnych číslach by sa malo do štrajku zapojiť okolo 3700 z celkovo 4000 zamestnancov zo 62 všeobecných súdov. Na viacerých z nich má byť účasť 100-percentná. Do práce nepríde okrem samotných sudcov nikto.

Takými podľa Božkovej budú napríklad okresné súdy v Revúcej, Rožňave, Starej Ľubovni, Veľkom Krtíši či Vranove nad Topľou. Naopak, najnižšie zapojenie do štrajku avizovali na Krajskom súde v Banskej Bystrici. Tu účasť na štrajku potvrdilo 58 percent zamestnancov. Predstavitelia OZJ dnes uviedli, že nemajú informáciu, čo je dôvodom.

Presný deň štrajku OZJ oznámi z taktických dôvodov až tri dni pred jeho uskutočnením. Odborári tak chcú dať vedeniu súdov čo najmenší priestor, aby sa na štrajk mohli pripraviť. Minister spravodlivosti Tomáš Borec v stredu (11. 2.) prisľúbil, že prevádzka súdov bude zabezpečená. Odborári to dnes spochybnili.

„Nie je to také jednoduché,“ vysvetlila predstaviteľka OZJ Ingrid Vrkočová. Jedným z najcitlivejších miest zrejme budú podateľne súdov. Minister uviedol, že budú otvorené. Vrkočová vysvetlila, že práca v podateľniach je dnes taká odborná, že ju nezvládne nezaškolený personál. Odborári majú pritom informácie, že na veľkej časti súdov práve pracovníčky podateľní do práce neprídu.

Ďalším citlivým miestom je rozhodovanie súdov vo veciach, kde sú krátke lehoty. Napríklad o väzbe či predbežných opatreniach. Podľa odborárov ani tu nebudú súdne zapisovateľky k dispozícii. Sudcovia budú musieť zvládnuť úkony sami. Čo sa týka samotných súdnych pojednávaní, podľa odhadu odborového predáka Jána Vojteka z OZJ je iba veľmi malá časť sudcov schopných viesť pojednávania bez zapisovateliek. Odhadol to na dve percentá sudcov.

Predsedovia súdov uviedli, že činnosť súdov v potrebnom a nevyhnutnom rozsahu zabezpečia. V takomto duchu sa vyjadril napríklad predseda Krajského súdu v Bratislave Ľuboš Sádovský. Hovorkyňa Krajského súdu v Banskej Bystrici Nina Spurná informovala, že na súdoch v ich pôsobnosti bude zabezpečený minimálne chod podateľne a budú vykonávané tie procesné úkony, na ktoré sú stanovené krátke zákonné lehoty.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu