Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Desiatkam nemocníc chýbajú milióny eur: Hrozí rušenie oddelení a krízový režim!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

BRATISLAVA – Regionálne nemocnice aj po dnešnom rokovaní odvetvovej tripartity na Ministerstve zdravotníctva (MZ) SR poukázali na potrebu ich dofinancovania pre tohtoročný rast platov zdravotníkov.

 Asi 60 malým a stredným nemocniciam, ktoré združuje Asociácia nemocníc Slovenska (ANS), chýba približne 20 miliónov eur. Jej zástupcovia tvrdia, že väčšina nemocníc sa už pripravuje na krízový režim a čaká, ako dopadnú rokovania do konca februára. ANS by ešte mala v priebehu tohto mesiaca absolvovať rozhovory so súkromnými poisťovňami.

"Za január z nemocníc výplaty ešte pôjdu, no väčšina sa pripravuje na krízový režim. To znamená, že môže dôjsť k rušeniu niektorých menej významných oddelení," povedal dnes prezident ANS Marián Petko. Dodal, že nemocnice nevylučujú ani delené úväzky pre sestry či krátené úväzky u všetkých zamestnancov. "Aby bolo možné zabezpečiť aspoň minimálnu zdravotnú starostlivosť," konštatoval. Podľa Petka je ohrozených asi 2000 pracovných miest, nemocnice majú okolo 20.000 zamestnancov.

"Od začiatku vravíme, že aj v priebehu roka sa snažíme získať viac peňazí pre zdravotníctvo, treba však vychádzať z toho, že aj v štátnych nemocniciach sa zvyšujú platy a tie musia narábať s tým, čo majú," reagovala riaditeľka tlačového odboru ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková. Peniaze v systéme podľa nej treba, no kým sa nepodarí získať viac peňazí do rozpočtu, regionálne nemocnice majú pristúpiť k racionalizačným opatreniam. ANS by mala podľa Čižmárikovej žiadať viac peňazí aj od súkromných zdravotných poisťovní.

Súkromné poisťovne po poslednom rokovaní s ANS prostriedky nenavýšili, možné zvýšenie podmieňovali uvoľnením peňazí z 50-miliónovej rezervy v štátnom rozpočte pre kapitolu zdravotníctva. Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) navýšila prostriedky len na prvý kvartál tohto roka.

Ministerstvo financií nedávno uviedlo, že vo verejnom zdravotníctve by sa nemali kumulovať ďalšie dlhy. "Nie je vhodné, aby v bilancii rozpočtu vznikal negatívny vplyv z titulu hospodárenia zdravotníckych zariadení a zároveň by sa čerpali spomínané výdavky," reagovalo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu