Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Chrípka zasiahla Slovensko, chorých je viac ako počas poslednej sezóny

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) a chrípku je v tejto chrípkovej sezóne viac ako počas tej poslednej. Počas minulého týždňa boli tzv. chrípkové prázdniny v 140 materských školách, 117 základných školách a desiatich stredných školách. Podľa hovorkyne Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Lenky Skalickej však ide o lokálne epidémie a nie celoslovenskú epidémiu.

Chorých v ambulanciách lekárov opäť pribudlo. Lekári nahlásili počas uplynulého týždňa celkovo 92.367 akútnych respiračných ochorení. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom tak došlo k ďalšiemu nárastu chorobnosti, a to o 30,1 percenta. Chrípka a jej podobné ochorenia potrápili 15.904 ľudí, čo predstavuje 17,2 percenta z celkového počtu akútnych respiračných ochorení. Oproti minulému týždňu sa chorobnosť zvýšila o 69,7 percenta.

Chrípková sezóna sa začína s príchodom októbra a trvá až do apríla nasledujúceho roka. Výskyt chrípky býva prerušený vianočnými prázdninami, začiatkom februára zvyčajne prerastá do epidémie. Odborníci pri prvých príznakoch radia ostať doma a liečiť sa, pričom chorý by mal zostať doma až do uzdravenia. Odporúčané sú lieky na tlmenie bolesti hlavy, svalov a zníženie teploty. Pokiaľ nevzniknú komplikácie, príznaky po troch až piatich dňoch odznejú. K úplnému uzdraveniu obvykle dôjde do dvoch až štyroch týždňov.

Počas chrípkovej sezóny 2012/2013 potrápila chrípka a jej podobné ochorenia na Slovensku vyše 226.000 ľudí, čo predstavuje 13,3 percenta zo všetkých akútnych respiračných ochorení. Rizikovými skupinami sú najmä ľudia s oslabeným imunitným systémom, chronicky chorí a ľudia nad 60 rokov. Najvyššia chorobnosť je do 15. roku života. Dôvodom je aj fakt, že školské kolektívy sú ideálnym miestom šírenia ochorenia. Vírus chrípky sa šíri predovšetkým vzduchom pri kašlaní a kýchaní.

Medzi najdôležitejšie preventívne opatrenia patrí dodržiavanie zásad osobnej hygieny, konkrétne časté umývanie rúk vrátane používania jednorazových vreckoviek a ich bezpečné likvidovanie. Odborníci z ÚVZ SR poukazujú na to, že najúčinnejšou formou prevencie proti chrípke je očkovanie. Hradia ho zdravotné poisťovne. Podľa Skalickej je na očkovanie ešte stále čas. Ochranné protilátky si organizmus vytvára postupne, približne v priebehu 10 až 14 dní po očkovaní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu